Варненският Евроинс Черно море успя да надиграе за втори пореден път съперника си в полуфиналната плейофна серия в НБЛ – Левски. В четвъртият мач от серията и втори пореден в морската столица възпитаниците на Даниел Димитров победиха по „сините” с 93-87 и успяха да доведат серията до пети решителен сблъсък.

И двата отбора започнаха с много енергия, като особено домакините бяха пределно стимулирани да изравнят серията. Това доведе и до много припряност в действията и организацията на играта и за двата тима. Първият кош в мача бе дело на капитана на варненци Симеон Ценов. Не закъсня обаче и отговорът на момчетата на Константин Папазов, за които основна движеща сила бе литовецът Арнас Казлаускас. Той бе неудържим през първата четвърт, но въпреки добрата му игра, домакините се придържаха максимално близо до съперника си. За разлика от вчерашния мач обаче, припряността и дезориентирането в атака този път бе страна от облика на Левски. „Сините” играчи бързо натрупаха отборни нарушения, а резултатът след тази оспорвана четвърт, предвещаваща драматичен сблъсък, закономерно бе равен – 21-21, информира bulgarianbasket.com.

През вторите 10 минути на терена се разрази истински трилър. И двата отбора бяха дори „по-навити”, а разликата не можеше да мръдне значително в полза на който и да е от тях. Най-голямата разлика за Левски бе 4 точки при 34-30. Тогава обаче наставникът на варненци пусна Васил Кьосев и Атанас Пенев. Бърза тройка на първия, последвана от още една на връстника му Александър Янев обърнаха мача в тяхна полза. С помощта на Макинтош и Куцопулос младите „моряци” успяха да затворят полувремето при 49-45 и обещание за още по-интересни втори 20 минути.

Лошата новина за Папазов на почивката бе, че отборът му започна да страда от липса на концентрация, а и двамата центрове – Стефан Георгоев и Бойко Младенов „висяха” с по три лични нарушения. За варненци толкова имаше и Симеон Ценов.

Капитанът на домакините бързо извърши и четвъртия си фаул, но това като че ли го окрили и той реши да покаже възможностите си. През третата четвърт никой от Левски не можеше да спре капитана на „моряците”. „Екипажът” също не остана по-назад и остави Левски далеч зад себе си, а авансът му доближи 20-те точки. Играчите на столичния клуб пропиляваха възможностите си и, а серията все повече се доближаваше до пети сблъсък. Тази четвърт завърши с резултат от нея 31-17 в полза на Черно море. Добро впечатление направи и ръководенето на срещата от съдиите, които бяха почти безгрешни.

През последната четвърт мачът се доигра. След като си повярваха, че няма друг изход освен победа за тях, баскетболистите на Даниел Димитров се отпуснаха, но това не доведе до изненада. Хаосът, който бе създаден в Левски, не позволи различен изход от победа за Евроинс Черно море с 93-87, пращаща серията в решителен пети мач.

За победителите най-резултатен бе Кори Макинтош с 18 точки, към които той добави 8 асистенции и 3 борби. Много силен мач направи Симо Ценов с 15 точки, Бойович и Сантош добавиха по 14, а Янев завърши с 11 и 8 борби. За Левски Хол завърши с 29 точки, а Казлаускас – с 19 (10 борби), но заради броя стрелби, с които го постигнаха, и двамата бяха длъжници на отбора си.

Така серията се премества обратно в София, където на 24 май – празникът на славянската писменост, ще се изиграе и решителният сблъсък. Победителят в него ще срещне на финала Лукойл Академик, а мачът е в 17.00 часа в зала „Христо Ботев”.