Евроинс Черно море загуби с 81:84 от ОКК Београд на реванша от четвъртфиналите в Балканската лига, но благодарение на успеха си в сръбската столица отпреди седмица с 5 точки разлика, се класира за Финалната четворка на регионалната надпревара.

Напрежението се отрази доста на играта на варненци, и те се поизмъчиха, докато успеят да си осигурят крайния успех. През почти целия двубой те изоставаха в резултата, но съумяха благодарение на опитните си баскетболисти да изравнят везните.

Първата част бе равностойна, с лек превес за домакините, но завърши 20:20. Оттам обаче ОКК Београд намери начин, с няколко тройки, да дръпне напред, на моменти с 10-11 точки. Почивката дойде навреме за „моряците”, при 39:47, за да могат да осмислят какво е нужно да се промени в играта им, и да затегнат по-сериозно защитата си.

През третата част нещата потръгнаха за Черно море, а състезателите, на които се разчита най-много – Хрисимир Димитров, Симеон Ценов, Димитър Мираковски и Гари Уеър – показаха, че тимът има място във Финалната четворка. Техните изяви доближиха варненци максимално до противника, а минута и 40 секунди преди краят на четвъртината „моряците” поведоха за първи път след първата част – 59:58.

Последните 10 минути не започнаха добре за домакините, като в средата на частта те изведнъж се оказаха догонващи с девет точки. В този момент обаче Гари Уеър оправда заплатата си, забивайки мощно в коша на ОКК Београд, с което даде нов тласък в играта на своите. Именно той реализира и следващите четири точки за Черно море, компенсирайки пропуските в защитата на отбора.

Последните пет точки в актива на тима пък отбеляза Хрисимир Димитров, като старши треньорът Даниел Димитров сложи мача в ръцете на най-опитния си състезател, и не сгреши. Димитров реализира две точки от фаул, след това още веднъж през гора от ръце, и накрая добави още един наказателен удар, 14 секунди преди сирената. Пропуснатият втори опит позволи на секундите да се изнижат, и отчаяният опит за тройка на ОКК Београд не сполучи, за да зарадва феновете в Двореца на културата и спорта във Варна.

Най-резултатен в мача за Черно море бе Хриси Димитров с 19 точки, а Гари Уеър добави 18 точки и 10 борби. С 13 точки и 7 асистенции завърши Мираковски, а 13 точки реализира и Симеон Ценов.

ДКС се надява да приеме домакинство на Финалната четворка в Балканската лига. Това е много вероятно да стане факт, ако утре Левски загуби от Рилски спортист на реванша от последния четвъртфинал. При всички положения, съперник на Евроинс Черно море на полуфинала ще бъде победителят от утрешната битка в зала „Универсиада”. В другия полуфинал ще играят победителите от четвъртфиналите Фени Индъстри – Металац и Ловчен – Морнар.