Президентът на българската федерация по баскетбол Атанас Тонев ще запази неутралитет в предизборната битка до Общото събрание на 17-ти април. Досегашният бос няма да се кандидатира за четвърти мандат. Желаещите за президентското кресло досега са двама, но се очаква трети кандидат.

„Към днешна дата освен публично обявената кандидатура на Владо Боянов се очаква още една, която не е коректно да обсъждаме, защото утре има пресконференция. Вие си правите изводите, но добре е, че има втори кандидат. Доколкото разбрах, докато обсъждахме нашето поведение по време на тази предизборна битка – очаква се да има и трети кандидат, чието име не е известно. Уставът позволява по време на Общото събрание всеки член да стане и да предложи някой друг. Вие сте свидетели, че дори при най-дребни проблеми, въпроси, дори интриги, защото и в нашето стадо има черни овце, винаги стремежът е бил първо да се вземе решение, което не е антибаскетболно и да му се даде моментално прозрачност, да няма нищо скрито-покрито. Жалко ще е, ако сега битката за председателския пост доведе до там да има наш’те и ваш’те, да има добрите и лошите, това няма да доведе до нищо добро за баскетбола. При тази ситуация очевидно ще запазя неутралитет. Искам да си ходя на баскетбола, да изпитвам удоволствие от играта и хората, които ме срещат да не ме срещат войнствено, като враг”, сподели Атанас Тонев след днешното заседание на Управителния съвет на родната централа.

„Взехме решение, че секретариата няма право до Общото събрание да обсъжда публично кандидатурите за президент, т.е. няма право да взема страна. Имаше препоръка това да важи и за членовете на Управителния съвет, но знаете, че някои са в двойна роля. Те защитават определени клубове и е логично интересите да са други. Малките клубове общо взето се оглеждат и ослушват за поведение на големите, които ще водят агитация. Три мандата, 11 години са достатъчно време, ако човек е имал желание нещо да направи, да го е направил. Коректно е като са преминали тези мандати оценката да се дава от хора от баскетболната общественост и журналистите, които отразяват баскетбола”, каза още Тонев.

„Да, удовлетворен съм от доста неща, които свършихме, но има едно нещо, от което съм абсолютно недоволен, а другото е следствие от него. Ще ги кажа и двете неща. Аз стигнах до гневни изявления по отношение на ниската квалификация на българските треньорски кадри, не ме е било страх, но те си гласуваха очевидно по същия начин, по който са водили учебно-тренировъчния процес – по инерция, ден да мине, друг да дойде да заплата. Очевидно е, че не са достатъчно талантите, които се откриват. Трябва да сме честни, че дори онези самородни таланти, които се появяват в българския баскетбол след 19-20-та им година няма кой да развие. Добре, че се появиха в последно време и мениджъри, пораздвижи се малко пазара. Преминавам към втората причина. Напълно нормално беше да се очаква, че количествени натрупвания би трябвало да доведат до качество. Критерият за успешно управление са класиранията на националните отбори и клубните тимове, където заслугата не е толкова наша. Отделен въпрос е къде е мястото на българския баскетбол мъже и жени. На фона на успехите на волейбола, който се съизмерими, то е ясно, че не виждам какъв е моралът, след като за 11 години имаме едно участие на мъже на Европейско първенство и нито едно при жените, аз да имам претенциите да се кандидатирам за четвърти мандат. Това са причините, няма други”, коментира Атанас Тонев.