Изпълнителният директор на баскетболната ни федерация Иван Ценов сподели, че за родната централа е въпрос на престиж да се включи в инициативата на ФИБА-Европа за сътрудничество със Спешъл Олимпикс.

 „Смятам, че сме една от добре работещите федерации. За съжаление тези нещо идват по-тежко и по-трудно в България. Ние сме отворени към всякакви подобни инициативи трябва да работим в тази насока.Можем да помогнем най-вече с методична помощ. С топки, кошове и т.н. в училищата, а и с опита на някои треньори, които също трябва да се обучават. Предизвикателството е голямо, защото баскетболът е много интелектуален спорт. И за треньорите ще е предизвикателство да обучават децата. Важното е да се опита, а удовлетворението е от всяка малка крачка напред. Идеята е първо баскетболната общественост да разбере какво е Спешъл Олимпикс”, коментира Ценов.

По другата актуална тема в баскет-федерацията ни – дали и кога израелецът Пини Гершон ще даде положителен отговор на предложението на застане начело на мъжкия ни национален отбор Иван Ценов заяви: „Ситуацията не се е променила особено. Индикациите са, че отговорът ще е положителен. Процентите са повече от 60, но не искам да се измерва така. Докато нямаме подписан договор, не искам да съм прекален оптимист. По-скоро ние може да отидем отново в Гърция, отколкото Пини Гершо да дойде, защото все пак животът му е доста натоварен и може би предпочел, ако има свободни дни да отиде до Израел, за да се види със семейството си.”

Известният специалист в момента води гръцкия гранд Олимпиакос в Евролигата и местния шампионат.

От следващия кръг пък всички двубои в родното мъжко първенство ще бъдат следени на живо в интернет с подробна статистика на официалната страница на централата. „Определено е крачка напред, но дано не навреди на посещаемостта в залите. Четох изказване, че федерацията се движи на автопилот, а в последните години направихме толкова много нови неща, че това е просто несериозно”, каза Иван Ценов.