Баскетболистът Ростислав Диков е дал обяснение пред Националната комисия по допингов контрол. Играчът на „сините” е изпратил писмо и до баскетболната ни федерация, което изпълнителният директор Иван Ценов ще прочете на членовете на Управителния съвет, които трябва да вземат решение по казуса.

„На нас ни беше известно преди 10 дни, но докато не излезе и втората проба състезателят се счита за невинен. Вчера е излязла втората проба и получихме писмо от нашата Национална агенция. В текста на наредбата се казва допинг-вещества и канабисът е включен в тях. Федерацията ще вземе предвид смекчаващо вината обстоятелство, че по време на тренировъчен процес канабисът не се води забранено вещество, а по време на състезание се води забранено”, коментира още Иван Ценов и добави, че баскетболистът е дал обяснение пред допинг комисията, където е имало и представители на Левски: „При нас просто обяснява случая, че е бил болен и т.н., но няма да влизам в подробности. Много неприятен случай. Ще прочета писмото на Ростислав на членовете на Управителния съвет и ще видим какво ще е решението.”

Преди около 3 години в родния баскетбол имаше подобен случай. Американецът Аджани Уилямс, който тогава носеше екипа на ЛукОйл Академик даде положителна допинг проба след финала за Купата на България срещу ЦСКА на 3 април 2005-та година. Роденият в Ямайка баскетболист бе уличен в употреба на забранен медикамент и отнесе наказание от централата ни.