Българската федерация по баскетбол стои зад Пини Гершон като старши треньор на националния ни тим – мъже.

„Когато идва такова име и то без пари, ние нямаме право да му поставяме ултиматуми. Единият вариант е да избираме между това Пини да е треньор с помощник Тити или въобще да не е треньор”, каза изпълнителният директор на централата ни Иван Ценов след разразилия се снощи скандал след изказването на президента на Лукойл Академик Валентин Златев, че ще спре играчите на „студентите” от националния, ако Тити Папазов е в щаба на тима.

„Гершон е човек с голямо самочувствие и то с покритие. Треньор от неговата класа не приема вмешателства. Той решава и ние трябва да приключим”, заяви още Ценов и добави:

„Ако някой играч не се яви, не само от Лукойл, защото утре може да се появи друг, който не харесва Любо Минчев, въобще, ако тези играчи бъдат поканени, защото Пини може да реши да не ги кани, за да не става конфликт и те не се явят, глобите са много сериозни.

УЛЕБ И ФИБА са изключително обединени в тези неща. За отбор, който не пусне играчите си има глоби от 30 до 80 хиляди евро, а за играчите, дори да не играят в евротурнири. От нас вече нищо не зависи. Може утре Пини Гершон да се обади и да каже – виждам какво е положението и се отказвам!”

Иван Ценов сподели, че до момента в баскетболната ни федерация няма постъпил официален документ с позицията на Лукойл Академик.

„Разбрах от медиите, че господин Златев е направил това изявление след мача снощи. Не мога да не съм притеснен. Мисля, че винаги сме работили добре не само с Академик, но с всички клубове. Когато става дума за националния интерес, не би трябвало да има лични пристрастия. Може би това по-скоро е емоционално изказване на Валентин Златев. Не го считам за ултиматум към федерацията, а призив към Тити Папазов да не се съгласи с предложението на Пини Гершон. Оптимист съм, че ще намерим компромисен вариант. Като изпълнителен директор моята работа е да следя да се спазват нормативните документи. Наказанията са сериозни. Не сме говорили с Гершон, май му дойде много да го занимаваме с всякакви неща. Съжалявам много, че това няма много общо с баскетбола, а е по-скоро личен конфликт между Тити и Вальо Златев, но дано да се оправи”, коментира още Ценов, който разкри, че часове преди срещата на „студентите” с Динамо Москва снощи на заседанието на Управителния съвет на централата спортният директор на Лукойл Академик Сашо Везенков е казал по повод избора на Гершон за асистентите му, че пожелава успех на националния и темата се приключва.

„Дано да има добър завършек за баскетбола, защото той е над всички. В Олимпиакос, където плащаха на Пини заплата 800 хиляди евро, той си взе избран от него помощник и никой не поставя под въпрос това…”