Левски победи Спартак Плевен с категоричното 106:88 в мач от седмия кръг на втората фаза в мъжкото ни баскетболно първенство.

Така „сините” направиха важна крачка по пътя към завоюването на третото място в редовния сезон – цел, която си поставиха от клуба в началото на сезона. В момента Левски е трети с 39 точки, следван от Балкан с 38 и Спартак Плевен с 37. До края на редовния сезон остават три кръга.

Момчетата на Любомир Минчев започнаха по-силно срещата, като опровергаха опасенията на наставника, че ще им липсва мотивираност. Те бързо дръпнаха в резултата, и само добрата стрелба от тройката на Александър Дяковски и епизодичните включвания на Хрисимир Димитров поддържаха интригата в мача.

След колебания в края на първото полувреме, най-вече в защитата на Левски се стигна до разлика от само три точки преди почивката.

През второто полувреме обаче Стефан Георгиев и компания излязоха на паркета с още по-силно желание за победа и с добри взаимодействия и концентрация, „сините” успяха да си върнат аванса и дори сериозно да го увеличат. Най-голямата разлика в полза на домакините достигна до 24 точки.

В последните минути на срещата Любомир Минчев пусна в игра по-голяма част от младите си състезатели, като на терена се появиха Павел Иванов, Искрен Иванов и Мартин Дурчев.

Много добро впечатление остани и едно от новите попълнения на Левски – сръбският тийнейджър Вукашин Живкович, който успя да се включи добре в моментите, в които трябваше да замени титулярния гард Ростислав Диков.

„Сините” показаха, че могат да бъдат и атрактивни, като Златин Георгиев направи страхотна забивка през тъмнокожия Ед Макгантс, а Николай Върбанов добави мощно за друга такава.

Съставът на гостите от Плевен не приличаше на себе си в този двубой, и нито един от обичайните лидери на тима не бе на ниво. Хрисимир Димитров реализира 19 точки, а Дяковски – 18, но и двамата не намериха подкрепа от съотборниците си. Много слабо, само за девет минути на терена, се представи и американецът Ед Макгантс.

На противоположния полюс бяха баскетболистите на Левски, като капитанът на отбора Стефан Георгиев бе над всички със своите 24 точки и 18 борби. 17 точки отбеляза Славейков, а Престън добави 16.

Въпреки поражението в лагера на Спартак Плевен има повод за радост, тъй като снощи Хрисимир Димитров стана баща за втори път. Хубавата му съпруга Симона го дари отново с дъщеричка.