„Наистина ние постигнахме нещо, което миналата година не успяхме да направим, но сега очакванията ни бяха да играем поне в четворката”, заяви за Гонг старши треньорът на националния ни тим по баскетбол за кадетки Цанко Цанков след прибирането от Талин. Съставът ни в тази възраст заслужи влизане в дивизия А, след като игра финал срещу Литва на Европейското в дивизия Б.

„Минахме през страхотни катаклизми- мачове с по две точки и продължения. На полуфинала направихме фантастичен мач срещу Латвия и ще ни остане страхотен спомен. Дано да бъде тласък в развитието на женския баскетбол, който в последните години не може да се похвали с нищо запомнящо се. Пак гледах мача тази сутрин и просто е невероятно. Момичетата явно пораснаха в последните две години и видяха, че баскетболът се играе до последната секунда”, коментира още Цанков и продължи:

„Трябва да гласуваме повече доверие на нашите специалисти. Без средства няма да стане, защото трябва да сме конкурентноспособни. Българският дух и нашето огромно желание да работим мисля, че ще ни доведе до много успехи в женския баскетбол. Борислава стана най-добър реализатор на първенство, а и отборът игра и това ми достави удоволствие. Ние наистина играхме като отбор. Събрахме се в два-три мача в много решаващи моменти. Борислава има голямо бъдеще, а и всички момичета се представиха добре. Най-важното е да са здрави, защото се получиха контузии, а интересното е, че масажистът на Полша ни помогна. Видя се, че и нас ни уважават. Победителите обикновено ги уважават.”

„В момента женският ни баскетбол е в такова ниво, че първо трябва да направим така, че да развиваме клубовете. Момичетата да имат някаква перспектива. Те играят в първенствата за подрастващи, които ние имаме. Трябва да се помисли за по-добри системи и начини спрямо условията, които имаме тук, да направим така, че нашите деца да играят повече и то конкурентни мачове”, завърши Цанко Цанков.