Американският плеймейкър на баскетболния ни шампион ЛукОйл Академик Уили Дийн е поредният чуждестранен състезател, който вече има български паспорт. Документите на 186-сантиметровия баскетболист са факт от няколко дни.

Дийн на два пъти триумфира с шампионската титла в родното първенство с екипа на ЛукОйл Академик и сега му предстои да брани трофея във финалния плейоф срещу Левски, който стартира в четвъртък.

За евентуално българско гражданство на Уили Дийн се заговори още през януари 2008-ма година по време на първия престой на американеца в родината ни. След като напусна ЛукОйл Академик, за да търси по-сериозно предизвикателство в Европа и игра за литовския Жалгирис, Дийн все пак се върна у нас на мястото на Тони Ейкинс в началото на миналата година. Този сезон баскетболистът започна в полския Туров, но в последствие отново се озова при „студентите” през януари.

Уили Дийн има договор за още един сезон с шампионите, но според литовски баскетболен портал може да напусне България отново в посока гранда Жалгирис.

Американецът става вторият чуждестранен състезател в състава на ЛукОйл Академик, който има български паспорт след македонеца Перо Антич. С роден паспорт е и друг македонец – Ристе Стефанов, но той напусна „студентите” преди време.