Един от най-талантливите български баскетболисти Христо Захариев е на проби в италианския Фортитудо Болоня. Специална новина бе публикувана в официалния сайт на отбора, а в нея се разказва за постиженията на едва 17-годишния играч.

През миналия сезон Захариев бе в състава на Левски, а преди това игра и за Спартак МВР. Младокът изкара подготовка и с гръцкия гранд Панатинайкос миналата година, преди да се завърне в България и да облече екипа на „сините”.
Фортитудо Болоня през последните години е ориентиран към развитието на млади баскетболисти и има практика да взима чуждестранни таланти в ранна възраст, затова не е изненадващ интереса на клуба към един от най-перспективните български играчи.

Христо Захариев направи огромно впечатление на скаутите през тази година, когато стана топ реализатор на Европейското първенство за юноши до 18 години и бе включен в идеалната петица на шампионата. Крилото, което през октомври ще навърши пълнолетие, отбеляза общо 115 точки, което прави средно по 19.2 на мач. Сайтът на Болоня публикува и постиженията на Христо от предишни първенства и неговите обнадеждаващи статистически показатели.

Захариев получи признание и в САЩ, когато един от популярните американски сайтове, който се занимава с проучване на млади таланти и евентуални кандидати за НБА драфта - nba-draft.com го класира на девето място сред играчите извън САЩ за състезатели, родени през 1990 година.

Христо Захариев бе част и от разширения състав на мъжкия национален отбор по баскетбол, но не попадна в групата за европейските квалификации.

Фортитудо Болоня е един от класните отбори в елитната италианска Лега Баскет. Отборът е шампион от 2005 година, като през последните два сезона изпитваше известни трудности. По тази причина миналата година бе първата от 1997 насам, в която Фортитудо не игра евротурнири. Тази година обаче тимът се завръща и ще играе в турнира за Купа УЛЕБ. Селекцията за 2008/09 , която направи треньорът Драган Шакота,обаче е много силна и се очаква отново тимът да се изкачи в челото на таблицата в Италия и да търси успехи в Европа. Главният мениджър на Фортитудо е легендата на сръбския баскетбол Зоран Савич, който до миналата година работи в Барселона.

Ако подпише договор с Болоня, Захариев няма да е първия българин, играл за клуба, тъй като преди време там се подвизаваше центърът Васил Евтимов.