Баскетболният тим на ПГТМ „Христо Ботев” от Ботевград завърши на четвърто място на Световните ученически игри в Истанбул. „Нашият тим се представи изключително достойно. Показахме хубав приятен баскетбол”, сподели треньорът на състава Михаил Михайлов, който работи в школата на Балкан и е изпълнителен директор на клуба. Българският отбор претърпя нещастна загуба от силния тим на Сърбия само с 1 точка разлика – 58:59 на полуфиналите. Най-изявените в състава пък бяха - Планимир Дафинов, който играе в школата на ЛукОйл Академик, но учи в техникума, Христо Господинов от Ямбол, който е показал невероятно сърце, по думите на Михайлов и Иван Роньов. Успехът бе оценен по достойнство в Ботевград, като баскетболният отбор бе посрещнат с тържествена церемония в двора на училището в града. „Това е голям успех. Тук в Ботевград цари невероятна еуфория, настроението е приповдигнато. Много е приятно”, добави треньорът.

„До участие се стига като станеш шампион на Ученическите игри на регионално ниво. Участват 27 отбора от всички световни нации в баскетбола. Момчетата са десетокласници родени 1992-93-та година, ниво кадети. На полуфинала отпаднахме със съдийска намеса. Не ни допуснаха да отидем на финал. Сърбия беше представена от гимназията на ФМП Железник - една от най-силните школи в Сърбия. Изключително добър отбор”, разказа Мишо Михайлов.

„Нивото на баскетбола беше изключително високо. Първите отбори бяха с минимум по пет национални състезатели. Ние бяхме с трима. По принцип в света подбора на таланти така е направен, че да учат в едно училище и живеят заедно. Яркият пример е Турция и така работят в цял свят”, заяви още Михайлов.

На въпрос дали това е възможно и в България Мишо Михайлов каза: „Смея да кажа, че трябва малко усилие и малко разбиране. Тук е ролята на федерацията да обърне поглед към подрастващите. Трябва ние да си произведем играчи и дори да ги задържим в България. Всичко ще дойде от подрастващите.”

За плановете на мъжкия отбор на Балкан Ботевград Мишо Михайлов коментира: „Ние си гледаме директно към Лигата. За нас на дневен ред е само това. Осигурили сме голяма част от бюджета за следващия сезон.”