Българският баскетболен рефер Артеник Арабаджиян бе избран сред петте най-велики съдии в Европа за последните 50 години. Специална комисия от експерти начело с почетния генерален секретар на ФИБА Борис Станкович селектира 50-те най-заслужили личности в баскетбола по случай юбилея на европейските клубни турнири. Имената на 35 играчи, 10 треньори и 5 съдии вече са известни и ще бъдат отличени по време на Финалната четворка на Евролигата в Мадрид от 2-ри до 4-ти май тази година.

Арабаджиян или Арто, както го наричат приятелите му, е един от най-титулуваните ни съдии за всички времена, ръководил много европейски, международни и олимпийски финали, включително и финала на Олимпиадата в Мюнхен през 1972-а година, завършил с победа на СССР над САЩ с кош в последната секунда.

Друг интересен факт е, че новият национален селекционер на България Пини Гершон намери място сред 10-те най-велики треньори на Стария континент. Израелецът е в компанията на стария си познайник Желко Обрадович и друг изключително успешен специалист Душан Ивкович.