Българският национален отбор по баскетбол загуби първата си среща от допълнителните квалификации за Евро 2007. Съставът, воден от Тити Папазов отстъпи като гост на Босна и Херцеговина със 75:71 (19:17, 10:12, 23:23, 13:13, 10:6) след едно продължение. В редовното време двубоят завърши 65:65 .

В препълнената и жежка Спортска Дворана в град Цазин българите играха напълно равностойно и опровергаха твърденията, че Босна е големият фаворит. Първоначалното стъписване в някои от момчетата на Тити Папазов обаче повлия на крайния изход, а те изпуснаха победата още в редовното време буквално за сантиметри.

Капитанът Тодор Стойков, който за пореден път се доказа като истински лидер, можеше да донесе успеха на България, но изпълнението му в секундите преди сирената се размина с коша.

В редовното време двубоят бе равностоен, като само на моменти домакините успяваха да наложат своята игра и да поведат, но така и не се откъсваха с много. След почивката точките бяха поравно в края и на двете четвъртини и така се стигна до продължението.

То обаче започна лошо за българския тим, който не успя да отбележи точка в първите две и половина минути от допълнителните пет. В самия край на срещата българите загубиха и най-силното си оръжие – Тодор Стойков, който трябваше да напусне за пет лични нарушения. Домакините се възползваха по най-добрия начин от липсата му, докато техният лидер Кенан Байрамович продължи да вкарва и да обира борбите под двата коша.

Именно показателя „борби” бе в ущърб на българските национали, тъй като те демонстрираха по-добър процент на стрелба, поне от средно разстояние. И двата състава не можаха да се похвалят с успех при изстрелите си от тройката.

Димитър Ангелов бе най-резултатен за България със 16 точки в актива си. Ангелов изглеждаше добре на терена, въпреки че пропусна по-голяма част от контролите на тима. Стойков завърши с 15 точки и 6 борби, като реализира четири тройки.

Отлични изяви имаше и американския гард с български паспорт Родерик Блекни, който отбеляза 11 точки и взе 5 борби.

Близнаците Иванови, които след Стойков и Блекни престояха най-дълго на паркета, също имаха своите моменти, като Калоян вкара 11 точки и взе 3 борби, а Деян завърши с 9 точки и 4 борби. През по-голямата част от срещата те се редуваха на поста тежък център, заради бързите нарушения, които натрупа титулярът на този пост Тенчо Банев. Константин Папазов почти не даде шанс за изява на другите си центрове – Стефан Георгиев и Николай Върбанов, въпреки че Босна игра в най-силните си минути с ръстовия Кенан Байрамович.

Саша Василиевич бе най-резултатен за Босна с 21 точки.

България определено показа, че няма от какво да се страхува и може да победи считаните за топ фаворити босненци. Момчетата на Тити Папазов ще имат възможност да си върнат на бившата юго република при ответния мач.

В следващата квалификация България посреща Унгария в София. Двубоят е в събота в зала „Универсиада”.