Женският национален отбор на България загуби първата си среща под ръководството на Хосе Мария Бусета. Като гости на Словакия в Нитра, българките паднаха с 52:89 в мач номер едно от серията приятелски мачове в тази страна, предаде bulgarianbasket.com. Нашите ще изиграят още една среща с домакините от Словакия утре от 14:30 часа и веднъж с Израел, в събота от 18:00 българско време.

Срещата протече под диктовката на изключително силния състав на Словакия, който след 10 дни стартира участието си на Евробаскет 2009 в Латвия. Те са в една група с Украйна, Чехия и Испания. Баскетболистките на домакините са в доста напреднала фаза от своята подготовка, докато българките се събраха наскоро за този първи лагер под ръководството на Бусета.

Още в началото на мача Словакия поведе, а в края на първите десет минути домакинките имаха солидна преднина от цели 17 точки – 29:12. Нашите успяха да свалят разликата до 12 точки точно по средата на втората четвърт (36:24), но на почивката домакините пак я вдигнаха до 47:28.

Българките се сринаха в третата четвърт, която им бе най-слабата в срещата (26:8) и след 30 минути игра резултата бе 73:36. Словачките дори успяха по едно време на последната четвърт да поведат с над 40 точки, но накрая след 16:16 в нея се стигна до крайното 89:52 за домакините.

Гергана Брънзова бе единствената баскетболистка от нашия отбор с двуцифрен актив – 12 точки, а по 8 добавиха Евелина Гунева и Жаклин Златанова. Бусета използва всички състезателки без Роксана Йорданова.

За Словакия Ивана Ялцова завърши с 13 точки, а други три се отчетоха с по 10 – Мартина Луптакова, Романа Винухалова и Яна Чарнока.

Нашите имаха добър процент от наказателната линия - 18 от 22 (81.8 %), но пък бяха 0 от 5 от зоната за 3 точки. Големият проблем на българския тим бяха многото технически грешки – цели 35 в тази среща.