България ще играе в Група D с отборите на Литва, Турция и Полша на финалите на Евробаскет 2009. Това стана ясно след тегления от 14 часа българско време жребий.

Интересното е, че България бе в група с Литва и Турция и на Европейското първенство по баскетбол през 2005 година в Сърбия и Черна гора. Тогава четвъртият отбор в нашия поток – B – бе този на Хърватия, но българите, водени от Росен Барчовски, не успяха да вземат победа.

Догодина Пини Гершон и компания ще търсят реванш, най-вече от Турция - отборът, от който загубихме след драматични продължения с 89:94 на предишното Европейско. Програмата отново ни поднася същите емоции - мачът с турците е втори за България, а с Литва - последен, както бе и в Подгорица преди три години. От литовците родните баскетболисти загубиха със 79:92 през 2005.

Програмата в нашата група D:

7 септември 2009

Полша – България

Турция - Литва

8 септември 2009

Литва - Полша

България - Турция

9 септември 2009

Полша - Турция

Литва – България

16-те отбра, които стигнаха финалната фаза на Евробаскет 2009 бяхаразпределени в 4 групи по 4 тима и ще играят всеки срещу всеки. За следващата фаза на надпреварата се класират първите три отбора от всяка група.

15 отбора вече се класираха за най-престижния турнир в Европа, а шестнадесетият участник ще бъде определен на допълнителен бараж, следващото лято

Ето и четирите групи:

Група А: Гърция, Хърватия, Македония, Израел

Група B: Русия, Германия, Латвия, обор от допълнителните квалификации

Група C: Испания, Словения, Сърбия, Великобритания

Група D: Литва, Турция, Полша, България