Женският национален тим на България по баскетбол стартира успешно европейските квалификации за първенството на Стария континент през 2015-а година. Баскетболистките ни, водени от треньора Георги Божков, победиха Словения в Самоков с 57:52 точки. Вторият мач на българките е в неделя, когато отборът ще приеме Швейцария от 18 часа отново в Арена Самоков. Двубоят между Словения и Швейцария е в събота от 18 часа. Победителят в групата ще продължи напред в тези предварителни квалификации.

Много силен мач за България изигра Милена Томова, която завърши с 18 точки и 7 борби. С по 12 се отчетоха Радостина Димитрова, която добави и 5 борби, и Даниела Петева.

Двубоят стартира равностойно, но баскетболистките ни излязоха напред в резултата след 10 минути игра при 18:16. До почивката нито един от двата тима не успя да се откъсне, но домакините държаха аванса си – 28:26 точки. След почивката словенките натиснаха и дръпнаха с 37:33, но със стабилна защита и отборна игра националките си върнаха преднината и след третата част резултатът бе 45:42 точки. В последната част българките владееха контрола върху срещата и дори поведоха с 50:42, а до края не изпуснаха инициативата.

Със своите 13 борби под коша се отличи и Стефка Митева, а за Словения с най-много точки – 13 и 6 борби завърши Тея Облак.

Арена Самоков пък остана полупразна за двубоя, но състезателките водени от треньора Георги Божков имаха щастието да бъдат подкрепяни от гласовита агитка от Русе, която пропътува сериозното разстояние специално за срещата.