Националният отбор на България по баскетбол победи убедително Португалия със 103:74 в първата си проверка от подготовката за Европейското първенство в Полша през септември. Старши треньорът Пини Гершон използва десет състезатели от 16-те, с които разполага.

Баскетболистите ни дръпнаха още в самото начало и след десет минути игра поведоха с категоричното 31:9. На почивката резултатът вече беше 55:41, а най-голямата разлика в хода на двубоя бе 29 точки.

Дебют ни за националния ни тим направиха двамата американци Ърл Роулънд и Андре Оуенс, като първият започна като титуляр. Роулънд отбеляза 9 точки и записа 4 асистенции, като направи впечатление опитът да комбинира повече с новите си съотборници. Оуенс от своя страна вкара 14 и демонстрира сериозните си индивидуални възможности.

Деян Иванов и Филип Фиденов бяха най-резултата с по 15 точки, а капитанът Тодор Стойков завърши с 14.

Португалците не успяха да се противопоставят на българите и разликата така и не падна под 20 точки. Като цяло тимът ни се представи по-добре в нападение, а треньорът Гершон коментира след двубоя, че е доволен от показаното като за първа контрола.

Общо седем баскетболисти не взеха участие в срещата, като израелският специалист заяви, че двама от тях – Станислав Славейков и Васил Евтимов, са с контузии, но останалите могат да бъдат използвани във втората контрола срещу Португалия в четвъртък от 20:45 часа, отново в зала Универсиада, в която днес се събраха около 400 зрители.

Преди двубоя селекционерът Пини Гершон получи от президента на БФБ Михаил Михов наградата си за треньор номер едно на България за 2008-а и отличието за №3 в анкетата на в-к „Труд” за най-добрите треньори през миналата година в българския спорт като цяло.

Близнаците Деян и Калоян Иванови пък взеха статуетките си за попадането им в десетте най-добри играчи на България в последните години, тъй като не успяха да присъстват на официалната церемония през февруари. Освен това всички баскетболисти от националния отбор и треньорския щаб получиха по един български трибагреник.