Българският национален тим по баскетбол-мъже попадна в трета урна преди жребия за предстоящите квалификации за Европейското в Полша през 2009-та година. Жребият ще се тегли през февруари във Венеция, а националите са в компанията на Македония, Босна и Херцеговина и Украйна, което означава, че те няма да са наши съперниците. „Разпределението вече е ясно. То става на базата на резултатите от последното европейско първенство и квалификациите”, разкри специално за Гонг спортният директор на ФИБА-Европа Коста Илиев.

В първа урна са поставени отборите на Франция, Италия, Португалия и Израел. Във втора са Турция, Латвия, Сърбия и Чехия. В четвърта урна са класирани тимовете на Естония, Белгия, Унгария и Финландия, а Великобритания остана на последното ниво.

„Отборите ще бъдат разпределени в 3 групи по 4 тима и една от 5 състава. Квалификациите ще бъдат много трудни и интересни, защото тази година много по-силни отбори при мъжете ще се борят за класиране на Евро 2009”, коментира още Илиев.

При жените България е в четвърта урна заедно със Словакия, Финландия и Украйна, като например в първа урна на най-силните в квалификациите са Литва, Белгия, Франция и Италия.