Българският национален отбор по баскетбол ще има възможността да съпостави сили с най-силната нация в този спорт, като се изправи срещу САЩ на четвъртфинал на Универсиадата в Сърбия. Двубоят България – САЩ стана възможен, след като нашите загубиха за първи път на студентските игри, а американците спечелиха своя мач тази вечер. Срещата на родните баскетболисти ще е на 9 юли в „Белградска Арена”.

В интересен и оспорван мач във Вършац, българските „студенти” отстъпиха на Турция с 60:69 и така заеха второ място в междинна група L. Това бе първо поражение за момчетата на Тити Папазов на сръбска земя, след три поредни победи.

Първото полувреме бе напълно равностойно, като нито един от двата отбора не успяваше да се откъсне. Началната четвърт приключи при 16:14 в наша полза, а на почивката водехме с точка – 30:29. Турция обаче стартира по-силно второто полувреме и към края взе аванс от десетина точки. Тази разлика се задържа доста дълго време, като в моментите, в които българите се доближаваха на пет-шест точки от съперника, те не успяваха да натиснат и изравнят. Южните ни съседи използваха максимално добре и всички грешки в играта на нашите, и надделяха в борбата под коша. Макар турците да нямаха много добър ден в стрелбата, българите също не се радваха на успеваемост, и така на практика спечели отборът, направил по-малко грешки.

Чавдар Костов бе най-резултатен за България с 15 точки и пет борби, а Христо Николов се отчете с 14. След силните игри в предните мачове, ужасен малшанс преследваше Иван Лилов и Павел Маринов, и двамата 0-4 от тройката, а Асен Великов вкара само една от шестте си опита. Лилов все пак вкара 11 точки, девет от тях от наказателната линия, и овладя пет борби.

За Турция Сонер Сентюрк реализира 17 точки.

В безспорното дерби на втората фаза, САЩ победи Сърбия с 68:66 и зае първо място в група I. Двубоят бе абсолютно равностоен, и през цялото време нито един от двата тима не поведе с повече от шест точки. Американците загубиха борбата под коша, но стреляха малко по-добре, особено от тройката. Тейлър Батъл бе топ реализатор за САЩ със 17 точки, а с 14 Иван Паунич бе най-резултатен за сърбите.

Така на 9 юли САЩ играе с България, а Сърбия среща Турция в четвъртфинални мачове от Универсиада 2009. Победителите отиват на полуфинал, а загубилите ще играят за разпределение на местата от пето до осмо.