Националният отбор по баскетбол записа трети успех в подготовката си за Европейското първенство през септември след като победи отбора на Белгия с 91:66 тази вечер в зала Универсиада.

Баскетболистите ни водени от селекционера Пини Гершон, се справиха със съпротивата на белгийците, които демонстрираха доста по-сериозни качества от предишния опонент на нашите Португалия.

Двубоят започна с преимущество на гостите като първата част завърши с 2 точки преднина за тях при 15:13. Националните обаче успяха да обърнат развоя на срещата още до почивката и след 20 минути игра вече водеха с 42:35.

През второто полувреме България стегна защитата, постепенно започна да увеличава аванса си, който в един момент дори достигна 30 точки. Последната четвъртина стартира при 62:52 в полза на домакините, а до края селекционерът Гершон пусна в игра за по няколко минути Станислав Славейков и Божидар Аврамов, който вече се присъедини към подготовката на състава.

Пини Гершон остави извън групата за този двубой другия играч от младежкия отбор на България, който се прибра от участието си на Европейското първенство в Скопие – Александър Янев. Освен него по екип не се съблякоха Васко Евтимов, Христо Николов, Бойко Младенов, Асен Великов и Митко Ангелов.

Двамата близнаци Деян и Калоян Иванови бяха най-резултатни срещу Белгия тази вечер след като реализираха по 15 точки, като Деян се отчете и с 10 борби, но направи и 5 грешки. С 14 точки завърши Филип Виденов, а капитанът Тодор Стойков отбеляза 11 точки, от които 3 тройки.

Двата състава ще изиграят още една контрола помежду си утре от 20.45 отново в зала „Универсиада”.