Българският национален отбор по баскетбол победи Македония със 100:93 в контролна среща, играна в зала Универсиада при закрити врати. Гостите се намират от няколко дни на Боровец, където стартираха с подготовката си за квалификациите за Евробаскет 2009. Двата състава имаха предварително уговорен само един мач за 11 август, но по молба на българите, македонците се съгласиха да се играе и днес, съобщава bulgarianbasket.com.

Въпреки че българският тим води подготовка вече цял месец, македонците бяха тези, които диктуваха темпото през първите три части от мача. След 10 минути игра играчите на Йовица Арсич имаха 12 точки аванс (16:28), а на почивката двата тима се оттеглиха при резултат 40:50. Благодарение на изключително добрата стрелба от зоната за три точки на Върбица Стефанов и Ристе Стефанов, гостите играха без никакви задръжки и заслужено водеха в резултата.

През второто полувреме българите успяха да намалят до една точка, но в края на третата четвърт резултатът набъбна на седем точки в полза на Македония (70:77).

В последната четвърт момчетата на Пини Гершон заиграха по-добре в защита и чрез няколко поредни тройки на Димитър Ангелов, Тодор Стойков и Филип Виденов успяха да поведат в резултата и накрая абсолютно заслужено да спечелят със седем точки разлика.

Отличен мач изигра Митко Ангелов, който напусна в края за изчерпан лимит от лични нарушения, американецът с български паспорт Ибрахим Джабер показа завидни умения, а в подкошието много добре се включи Стефан Георгиев. За гостите освен двамата Стефанови, добър мач изиграха Перо Антич и Предраг Самарджийски.

Следващите контроли на България ще бъдат в петък и събота срещу Белгия, отново в зала Универсиада.