Националният ни тим по баскетбол записа първо поражение в евроквалификациите за шампионата в Литва през 2011-та година. България загуби гостуването си на Белгия с 69:74 точки, като финалният щурм на националите не донесе желания успех по подобие на срещата с Полша. Баскетболистите ни стопиха разлика от 15 точки през второто полувреме и намалиха до 4 пасива си в последните секунди, но усилията им не бяха достатъчни.

След този кръг България вече е трета във временното класиране в група С, с 2 победи и 1 загуба, колкото има и Грузия, която по-рано през деня надви Португалия като домакин със 73:57 точки. Белгия е в челото с три успеха от три мача.

Началото на този трети мач от евроквалификациите бе повече от перфектно за мъжкия ни състав, който поведе с 16:7 точки в средата на първата четвърт, след силни изяви на Филип Виденов и Чавдар Костов. Последваха обаче кошмарни 4 минути, в които националите допуснаха серия от 16-0 в полза на Белгия и съответно изоставаха с 20:26 след 10 минути игра.

През втората част резултатът се движеше от 3 до 10 точки преднина за домакините в Антверпен, баскетболистите ни продължиха с грешките и на почивката Белгия поведе с 48:37 точки.

Второто полувреме стартира с нови пропуски и единствено добрата игра на Филип Виденов и Калоян Иванов държаха България в мача, като бе фиксирана и най-голямата преднина на домакините – 15 точки в средата на третата четвърт.

Баскетболистите ни водени от треньора Росен Барчовски все пак опитаха финален щурм в четвъртата част и постепенно намалиха пасива си на 6 точки, като в двубоят се реши буквално в последната минута, когато резултатът бе 73:69 точки. Точни стрелби на Филип Виденов и Александър Янев доведоха срещата до шанс за обрат. Виденов бе и фаулиран, като при изпълнението на наказателния удар Филип пропусна, но после не успя при добавката. В оставащите секунди българите имаха владение на топката, но последваха пак... грешки, общо 21 за България в този двубой. Стрелбата от далечно разстояние се оказа слабо място за националния тим, въпреки добрия старт, като баскетболистите ни вкараха 4 тройки от 14 опита.

Филип Виденов бе най-резултатен с 18 точки и 4 борби, като той получи по-сериозна подкрепа единствено от Калоян Иванов, който стартира като титуляр и завърши със 17 точки и 6 борби. Под нивото си се представи натурализираният американски гард в българския тим Ърл Калоуей, който за 30 минути на терена се отчете със скромните 4 точки, 5 асистенции, но и цели 5 грешки.

За Белгия, чийто тим се справи с България, най-много вкара Кристоф Бегин – 15 точки, а с 13 се отчете Сам Ван Росон.

Баскетболистите ни посрещат Грузия в следващия кръг. Двубоят е в събота на 14-ти август от 18 часа в зала „Универсиада”.