Българският национален отбор по баскетбол надигра Естония по доста драматичен начин с 58:55 и взе крехка преднина преди реванша във финала от първата квалификация по пътя към Евробаскет 2015.

С много силна трета четвърт играчите на Константин Папазов успяха да се обърнат развитието на мача, след като гостите се оттеглиха от преднина с 4 точки на почивката. В последната четвърт се стигна до равенство в резултата, като прибалтийците дори имаха шанс да вкарат мача в продължение с тройка в заключителните секунди, но все пак „трикольорите“ триумфираха.

Българите започнаха доста добре срещата пред препълнените трибуните на зала "Универсиада" и поведоха с 16:15 след първата четвъртина. Естонският тим обаче направи силна втора четвъртина и в крайна сметка водеше на полувремето с 31:35. Последва силна трета четвърт за нашите баскетболисти и те поведоха с 50:42, като дадоха едва 6 точки на противника за 10-те минути. Прибалтийците обаче се възползваха от спада в играта на националния ни тим в последната част и си тръгват от София с пасив от само 3 точки.

Калоян Иванов завърши с 15 точки, а неговият брат Деян добави 12 точки за България. За Естония най-много точки - 11, вкара Райн Вайдеман.

Реваншът на естонска земя, след който ще стане ясен участникът на шампионата на стария континент след две години в Украйна, е в неделя, 1 септември. /БГНЕС