„Щастлив съм, защото работихме здраво това лято. Имахме три лагера, това е последният етап от последния лагер. Радвам се, защото видях голям прогрес в играчите. Опитваме се да наложим нов начин на игра с повече интензивност, повече защита”, заяви пред Гонг старши треньорът на женския ни национален тим по баскетбол Хосе Мария Бусета, който за пореден път събра състезателките на лагер в Самоков преди да изиграят 6 поредни контроли. Националките излизат срещу Португалия на 1 и 2 август от 19 часа. Следват два мача с Германия на 4 и 8 август, а после и сблъсък със състава на Швеция на турнира „Иван Гълъбов”.

 

„Състезателките работят сериозно и това ме радва. Предстоящите срещи ще са доста интересни, защото са последният ни тест. След толкова тренировки, това ще е добър тест. Сега имаме и три нови баскетболистки под 20 години, които бяха на Европейското в тази възраст, а това е добра възможност да ги видим в състава. Това лято не сме готвили отбора за състезание, защото нямахме официални двубои. Идеята беше да видим различни играчи и как те пасват на тима. Извиках различни състезателки за трите лагера. Понякога някои играчи на попадат в националния по различни причини и аз исках да дам възможност на повече баскетболистки. Мисля, че налагаме различен стил на игра, който е интересен за отбора. Важното е, че мотивацията е на много високо ниво, а това е изключително важно. Международният баскетбол е много тежък в моменти и няма как да се получи, ако няма висока мотивация. Тези играчи са много мотивирани да играят за националния”, коментира още Бусета.

 

„Резултатите не са важни тази година. Ние имахме някои добри резултати – бихме състава на Русия под 25 години. Те са много добър тим. Това не е важно. В някои мачове имахме добри резултати, в други – не. Сега е важен стилът на игра и атмосферата в отбора. Важно е да се работи здраво и интензивно. Трябва да играем с 9-10 състезатели във всеки мач. Баскетболистките трябва да вярват, че могат да бъдат по-добри. Дори по-опитните състезателки могат да научат още. Това е важното и това искам да постигна. Смятам, че състезателките разбират това. В началото през май беше трудно да разберат, че искам по-голяма интензивност в играта и всеки състезател е важен. Баскетболът не е игра за 5-6 играчи, а за целия тим. Да го направиш е още по-трудно. Работихме и върху психологическата подготовка. Направихме доста неща. Работихме и върху индивидуалната психологическа подготовка. Имаме два мача срещу Португалия, два срещу Германия и два срещу Швеция тук в Самоков. Това са доста срещи и е важно да видим как играчите се възстановяват и как се представят в няколко двубоя поред”, завърши испанският селекционер на баскетболистките ни Хосе Мария Бусета.