Испанският специалист Хосе Мария Бусета, който застана начело на женския представителен тим на България по баскетбол, разкри, че има идея в края на ноември тази година да предприеме турне в Щатите с отбор от най-добрите състезателки от вътрешното ни първенство. Най-близката поставена цел за Бусета с националките е класиране на следващото Европейско първенство.

Испанецът подписа днес 4-годишен договор с родната федерация. Контрактът бе парафиран в Бургас и от президента на баскет-централата ни Михаил Михов. 53-годишният специалист е водил националния тим на Испания и е със съществена заслуга за спечелената европейска титла преди 7 години, пише БТА. Хосе Мария Бусета има специалност „спортна психология” и в продължение на 7 години е бил шеф на отдел „Психология” в Реал Мадрид и конкретно спортовете баскетбол и футбол.

Бусета ще обяви допълнително целия екип, с който ще работи в бъдеще начело на България, а засега спомена пред журналистите единствено името на един от асистентите си - Хосе Луис Ернандес, който ще бъде и наставник на девойките до 20 години.

„Идвам в България, защото ми допада мисленето на президента Михов и генералния секретар Иван Ценов. По този начин стартираме проекта „Женски баскетбол” и основната идея е да възвърнем предишните успехи на националния отбор. Една от основните цели е да помогна като цяло на женския баскетбол в България и да видя състава след време като постоянен участник на най-висшите спортни форуми”, каза испанският специалист.

Хосе Мария Бусета сподели още, че ще живее в Мадрид, но когато и колкото трябва ще бъде в България. На първо време, съвместно с генералния секретар Иван Ценов, той ще проследи на живо всички финали на подрастващите, за да си изгради мнение като цяло за потенциала на младото поколение в страната ни.