Доволен, въпреки загубата в последната контрола от Великобритания, остана селекционерът на българския национален отбор по баскетбол за жени Хосе Мария Бусета. Българките изиграха първите си три проверки от подготовката си за евроквалификациите през август срещу островитянките, като записаха две победи и едно поражение в последната среща.

„Бяха много полезни мачове. Имайте предвид, че момичетата бяха много изморени. В тези три седмици от лагера наблегнахме на физическата подготовка. Получиха се три много интересни и наистина полезни контроли за нас. Доволен съм”, каза испанецът, цитиран от официалния сайт на българската баскет-федерация.

„Пробвахме няколко варианта в защита и съм доволен, че играта ни в тази фаза се подобрява. Великобритания е млад отбор, но има много високи състезателки. Те се готвят за олимпиадата. Хубаво е, че видях всички мои състезателки. Бяхме по-слабо подготвени в нападение, това е нещо, върху което ще наблегнем занапред”, коментира още Бусета

„Видяхме в последния мач, че Доника Ходжис бе неутрализирана в нападение. Ще работим за варианти, това да не се случва срещу другите съперници. Доника е страхотен човек, добро момиче, което много добре се вписа в колектива. Много ми харесва, че играе много стабилно в защита”, заяви Хосе Мария Бусета по повод натурализираната американка в българския състав.

Бусета уточни, че Жаклин Златанова е получила почивка за ден заради семейни причини. Екатерина Димитрова пък колабирала след края на третия двубой с британките в неделя. „Тя не каза, но се оказа, че била болна. Игра в мача, но към края нямаше никакви сили”, коментира Бусета.

От днес до 1-ви юли тимът е пуснат в почивка, след което пак се събира в Правец. Отборът ще се готви там една седмица, а след това ще пътува за Литва за контролни срещи с местния национален отбор.