Новината за свежите пари, които ще бъдат наливани в баскетболния Черноморец, бяха съпътствани с още добри вести за бургаския баскетбол.

Преди началото на следващия сезон в НБЛ, Бургас за първи път ще бъде домакин на международен баскетболен турнир при мъжете. В него, освен Черноморец, ще участва още един от водещите български отбори, и състави от Турция, Латвия и Румъния.

Това разкри кметът на Бургас Димитър Николов, който успя да убеди собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев да участва във финансирането на Черноморец. Според информациите, Домусчиев ще дава по 200 000 лева на година, а Община Бургас ще участва с 60 000 лева в издръжката на баскетболните "акули".

Планираният турнир за есента ще се организира от латвийската баскетболна агенция "Boost Representation" и Община Бургас, а намерението е то да се превърне в традиционно.

Форматът е с участието на шест отбора, като поканени са два елитни турски клуба, един участник от Румъния, един от Латвия, както и още един български отбор, който ще е от първата тройка на родното първенство.

Турнирът ще се проведе в старата, но прясно санирана спортна зала "Бойчо Брънзов".

"Това доказва още веднъж колко ни е нужна новата спортна зала "Арена". Надявам се, че както на другите големи градове у нас, държавната власт ще помогне не само за старт, но и за цялостно изграждане на залата", каза градоначалникът Димитър Николов.