„Политиката на клуба ни в момента е да насърчаваме децата да се справят еднакво добре както в училище и така на тренировки”, това заяви екс-баскетболистът на Левски и Академик Мануел Марков, който работи като мениджър в школата на Буба Баскет. Той бе гост в студиото на Дарик радио в предаването „Голлиния” заедно с един от най-перспективните състезатели на школата Георги Митровски. Роденият на 30.01.1998 година Георги тренира в състава воден от наставника Емилия Кръстева и бе избран в идеалната петица на провелия се наскоро международен турнир „Буба Къп” в София.

„Важно е децата да се запалят и в един момент, ако решат, че това може да им е професия, вече да продължат професионално. Към момента в отборите на Буба се състезават над 160 деца. Тази година се опитахме да популяризираме детския баскетбол и вече работим с няколко училища. По този начин успяхме да стигнем до тази бройка. В средата на ноември стартира тази училищна Буба-лига. Тренировките преминават в салоните в училищата. Вече раздадохме топки и екипи. Наградният фонд ще го запазим в тайна и ще го обявим в края на сезона. Плануваме всеки отбор да изиграе от шест до осее мача до месец април. Самите директори на училищата виждат, че салоните са пълни и до този момент ни подкрепят максимално”, коментира Мануел Марков.

12-годишният Георги Митровски пък каза, че тренировките му носят голямо удоволствие, но не пренебрегва и училището, а най-интересни са били срещите с чуждестранните състави до момента. „Искам да продължа да се занимавам с баскетбол”, сподели Жоро и разкри, че харесва играчи като Кевин Гарнет и разбира се великия Майкъл Джордан, а от българските баскетболисти му допадат Филип Виденов и Тодор Стойков.

Марков разказа как се е насочил към настоящите си ангажименти като мениджър в школата на Буба Баскет: „По този начин отново се чувствам част от играта, тъй като не мога да играя заради различни контузии. Опитваме се да популяризираме баскетбола сред по-младите. Те няма къде да гледа например НБА. В София има един отбор – Левски, който играе домакинските си мачове в столицата.”

Колкото до турнира „Буба Къп”, който се проведе в зала „Триадица” с участието на италиански, сръбски и македонски отбори Мануел Марков коментира: „Идеята беше да направим нещо ново. До момента нямаше турнир в България за 10-11 годишни деца. Гостите ни от чужбина трябваше да бъдат доволни от организацията, а децата да свикнат с професионалната организация. Имаме много одобрителни благодарствени писма. От Сърбия признаха, че сме им били за пример. Всичко се получи по най-добрия начин, въпреки ни коства много усилия. Този турнир ни показа, че доста неща ни куцат и ни показа пътя по-който трябва да вървим. Оптимист съм, че ако достатъчно добре се популяризира един проект, винаги могат да се намерят хора, които да застанат зад него. Както с този турнир, който организирахме.”

„В средата на ноември започва Буба-ученическата лига. Паралелно с тези мачове ще се провеждат с мачовете от първенството. След Нова година имаме покани за няколко международни турнири, но там вече ще трябва да разговаряме с родителите на децата”, завърши Марков.