Спартак Плевен спечели бронзовите медали в турнира за Купата на България по баскетбол. В двубоя за третото място, домакините на надпреварата се наложиха с 85:73 над Рилски спортист в интересен и динамичен мач. Макар и в двата състава да личеше горчивината от вчерашните загубени полуфинални срещи, те се постараха да направят един достоен завършек на турнира.

Най-силен в мача за пореден път бе Хрисимир Димитров, който със страхотните си изяви не позволи на Рилецо да се откъсне в резултата, дори когато гостите можеха да го сторят. Димитров бе подпомогнат от Цветослав Острев и Роб Престън, също играли много силно днес. Спартак вкара само една тройка през първото полувреме, но наниза достатъчно през второто, за да се поздрави с успеха.

Изходът от двубоя бе решен в рамките само на няколко минути, когато вместо Рилски спортист да поведе с пет точки, Спартак обърна нещата, взе аванс и оттам, с мощна подкрепа от публиката, домакините буквално изригнаха.

За втори път в своята история отборът на Спартак Плевен заема трето място в турнира за купата на страната, след като го направиха през 2006 година. Плевенчани спечелиха същия трофей през 1996 година. За Рилски спортист четвъртото място е най-голям успех в тяхната история досега. Те бяха много близо до спечелване на медал, а без съмнение с играта си доказват, че са най-проспериращият тим в България през тази година.

Мачът като цяло бе повече от равностоен, като рядко някой от двата състава успяваше да наложи кратно надмощие. Равенството и в резултата се запази до близо пет минути преди края на редовното време – 69:69. Точно тогава само за минута и половина първо Острев с кош, а след него и Хриси Димитров с тройка и кош направиха разликата седем точки в полза на домакините – 76:69. Александър Тодоров ползва правото си на тайм аут, но в следващата атака Груев направи фаул в атака, а Хриси Димитров изведе Тодор Тодоров за нов кош, последван от тройка на Веселин Георгиев и 81:69 за Спартак точно две минути преди финалната сирена. Това видимо пречупи отбора на Рилецо, който завърши мача с безкрайно разочарование.

Хрисимир Димитров вкара 23 точки и хвана 12 борби, а освен това подаде и 8 асистенции, и е основен фаворит за приза Най-полезен играч на турнира. Престън добави 19 точки и 5 борби, а Острев продължи със силната си игра от снощи в полуфинала и завърши с 14 точки, 7 овладени топки и 3 асистенции.

За Рилски спортист Драгослав Папич вкара най-много в мача – 25 точки и хвана 7 топки в подкошието. Груев добави 16 точки и по 3 борби и асистенции, а Питърсън остана на борба от дабъл-дабъл – 11 точки и 9 овладени топки.