Тъмни облаци надвисват над главата на бразилския баскетболист на ЛукОйл Академик Мурило да Роса, но лошото време в София няма никакъв пръст в това. Центърът самоволно решил да не пътува за Киев, където утре „студентите” играят с местния БК Киев в предпоследен мач от груповата фаза на турнира за купа УЛЕБ. Спортният директор на клуба Сашо Везенков и треньорът Желко Лукаич бяха неприятно сюрпризирани на аерогарата тази сутрин с новината, че Да Роса няма да се появи за сбора на съотборниците си на летището. Бразилецът изпитвал болки в глезена и стигнал до извода, че не му се тръгва за Украйна.

„Той си е решил, че го боли и няма да играе. Професионалист е човекът. Ще бъде глобен професионално. Той трябваше да пътува, а дали ще играе щеше да се реши в последния момент. Дано след 5 години се променят нещата и както професионално си взимат парите, така и да тренират чужденците. Няма да бъде освобождаван, защото много от играчите това целят. Ще вземем сериозни мерки. Ще уведомим Макаби Тел Авив и го чака глоба.

Малко са изкривени нещата у нас”, коментира Сашо Везенков и допълни още: „Не е той факторът, който решава ще пътува или не. Глобата е едно на ръка. Ще го пратим да тренира с малките, както правят в други клубове. След първия месец чужденците влизат в един ритъм и начин на живот, но може и ние да сме виновни, защото никъде по света не ги бръснат за нищо.”

Баскетболистите на ЛукОйл Академик все още обаче не са излетели за Киев, както бе предвидено с полета в 10.20 часа и при всички положения ще го направят със закъснение заради мъглата в столицата.

“Студентите” ще бъдат настанени в хотел Рус, който е в непосредствена близост до залата, където ще се провеждат тренировките и самия мач утре вечер.

„Всичко е по-добре, още преди казах, че тези 20 дни прекъсване се отразиха негативно на игровата част. Всичко е въпрос на това как ще тръгне мача. Надявам да се получи добър двубой и ние да сме победители. Нищо не е фатално и при някакъв различен резултат. Трябва ни от двата мача една победа и после един добър жребий. Може да се каже, че групата ни е най-равностойната”, заяви още спортният директор на ЛукОйл Академик Сашо Везенков.