Треньорът Георги Божков, който ще води тима на Дунав Еконт в дебютното издание на женската Националната баскетболна лига заяви преди старата на шампионата: „Националната лига тази година е една крачка напред към развитието на женския баскетбол. Очаквам едни по-оспорвани мачове, няколко отбора са претенденти за титлата. Това ще ни помогне, за да може да играем на по-друго ниво в Купа Европа. Вътрешните мачове са важни, за да сме на по-високо ниво и в Европа.”

Вицешампионът Дунав е домакин на Миньор утре от 17 часа в Русе в първия кръг. „Физически отборът седи много добре. Подготовката мина добре. Ще се отнася до селекцията, то в рамките на бюджета, това е един добър вид на селекцията. Българките ние ги познаваме всички. Трите чужденки се вписват добре в отбора. Амбициозни млади момичета, надявам се да подобрят още играта си през годината. Като първа крачка за професионална лига смятам, че този формат е добре. На този етап смятам, че отборите са равностойни. Представители на сериозни школи”, коментира още Божков пред Гонг.

Колкото до стремежа на баскет-федерацията да изгради единна система за обучение и да помага за развитието на младите кадри в България, Георги Божков сподели:

„За мен нещата не зависят от федерацията. Амбицията е да се помогне на клубовете, но без организация и кадри – треньорски и управленски в клубовете, нещата няма как да станат. Според мен най-голямата криза в българския баскетбол е от към добри менажери и изпълнителни директори, които да ръководят правилно клубовете. Без работата в клубовете, федерацията трудно може да постигне нещо сама.”

В останалите срещи от първия кръг утре носителят на Купата на България Монтана 2003 приема Славия, а в неделя ЛукОйл Нефтохимик посреща Берое 07.