В навечерието на първия мач на България в предварителните квалификации за Евробаскет 2015- жени, старши треньорът на националния ни тим Георги Божков е категоричен, че отборът ще върви стъпка по стъпка. Баскетболистките ни посрещат Словения в петък от 18 часа и Швейцария в неделя от 18 часа в Арена Самоков.

„Смятам, че за краткото време, което имахме се подготвихме добре. Най-важното е, че нямаме здравословни проблеми. Имахме само с Катето Димитрова една неприятна контузия в рамото, която отшумява. Сигурен съм, че утре тя ще стисне зъби и ще играе, макар и с болка. Насочили сме вниманието си към мача със Словения първо. Разчитаме, че това, което направихме в контролите, ще го използваме- една много добра защита и борба под кошовете”, сподели Георги Божков пред Гонг.

„Словения и Швейцария се представиха много по-добре от нас в предишната квалификация. Особено Словения беше близо до участие на Европейското тази година. Ние обаче сме домакини и сме много амбицирани”, каза селекционерът по повод съперниците.

„Много неприятни контузии имаше и момичетата нямаше как да продължат подготовка. Всички много се стараят. Има едно ядро от млади момичета, на които вече ще се разчита много. Натрупаха и едно по-различно самочувствие”, заяви още Божков.

Дали в отбора се говори за шансове или ще се върви стъпка по стъпка с всяка победа, Георги Божков коментира: „Това е най-добре казано, всяка победа ще повдига отбора в следващите мачове. Разбира се, тази квалификация, която е много странна и не знам дали ще продължи тази система за класиране, е само част от следващата квалификация, която е догодина. Мислим само и единствено за първия мач, който е утре.”

„Надявам се да дойдат много хора и то не само от Самоков. Много добре се чувстваме тук, това е много баскетболен град. Около нас непрекъснато има голяма подкрепа от местните треньори баскетболната общественост, а това мотивира момичетата и те се раздават. Смятам, че домакинството е много силен фактор в тази квалификация”, сподели Божков.