Председателят на съдийската комисия към баскетболната ни федерация Иван Панов заяви, че дори да има грешки при ръководенето на срещи от реферите, то не са фатални. Отсъствието на съдията Димитър Гологанов от баскетболните терени след слабото му представяне в четвъртфинала за Купата на България в Ямбол между ЛукОйл Академик и Рилски спортист, Панов определи не като наказание, а като дадена почивка. Относно последвалия наряд на същия рефер в два от финалния двубоя от серията между ЛукОйл и Левски, Иван Панов определи като одобрен и от двата състава.

„Сега за вчерашния мач, съдиите по принцип правят грешки във всеки мач. Вчера също се забелязаха грешки, но в края на краищата за нас е важно съдийските грешка да не повлияят на крайния изход на срещата. Оценката за съдиите е строго професионална. От специалисти, който гледат какви точно са грешките, върху какво евентуално трябва да се работи във времето за отстраняването им. Но така или иначе тези грешки не влияят на крайния изход на срещата. Това, което е важно за мен и за колегите, които са в баскетбола. Аз съм се въздържал винаги от коментар за треньорско поведение и за поведение на играчи, моята работа е да се занимавам със съдиите. Затова ще спра до тук и няма да коментирам кои отбор как е играл и какви грешки са допускали, защото и това го има в играта. По отношение на съдийството ви казвам, че може да има грешки, но те в никакъв случай не влияят на играта. Това е, което е категорично като по-професионална оценка и от моите колеги, които са наблюдавали и са оценявали съдиите. Пак казвам въздържам се от коментар за представянето на играчи и треньори, защото съм помолил моите колеги, които не се занимават със съдийство да не коментират или много предпазливо да коментират съдийството. По същия начин аз слушах изказването на Антич, то наистина е емоционално, трябва да ви кажа, че по-скоро трябва да се види каква е била неговата игра във вчерашния мач и дали той има основание да коментира съдийството. Някак си опитвам се да бъда максимално мек, за да не коментирам неговата игра”, коментира пред Гонг Иван Панов.

На въпрос, ималo ли е наказание за рефера Димитър Гологанов след финалите за Купата на страната, Панов сподели:

„Вижте, аз и в предишни интервюта съм казвал, че понятие „наказание” няма при нас. Значи, ако се установят пропуски в съдийството, т.е съдията, както и един играч е попаднал в една лоша форма. Защото и съдийството представлява форма –добра или лоша, освен индивидуалните качества на съдията, на него му се дава възможност да си почине малко и да преосмисли какво се е случило и какво не е трябвало да се случва. Така, че в тази връзка Димитър Гологанов в никакъв случай не е наказан.”

- Т.е. той е бил получил почивка, така ли?

- „Да, значи както и да го наречем той просто няколко кръга не свири, но това не е наказание. Така, неговото име малко нарицателно става. Няма причина. Ние следим поведение на съдиите в много посоки, съобразяваме се с много неща. Учим ги много упорито да си пазят името и авторитета, и ми се ще Гологанов да не е нарицателно име. Значи той е един от добрите съдии в България. Сега, пак казвам – допуснати са грешки, специално в този мач може бе екипът му беше не много добър. Той като топ съдия, трябваше да си понесе отговорността как се е провел самият мач. Това е отговорът за мача в Ямбол.”

Колкото до това как се определят съдийските наряди за финалния плейоф Панов заяви: „Отговорността за правенето на съдийския наряд е изцяло моя. Предпочел съм да имам лична отговорност за това нещо, защото това е моя работа. Има комисия разбира се, която се събира кога в широк, кога в тесен кръг, обсъждат се имената и така се приема принципно нарядът. Сега за финалната част правим нещо, което се прави и в Евролигата. Избира се една група съдии, които са топ съдии за нашия стандарт, които нямат конфликти с отборите. Т.е. да няма засегната страна и страна, която да е предварително с нагласата, че съдията, който е сложен, има някаква презумция за бъдещи грехове. Така, че това е подходът във финалните мачове и с който и да говорите от отборите, надявам се да получите подобен отговор. Тези съдии са приети от двете страни като най-доброто, с което се разполага в момента в съдийството.”