Президентът на баскетболния Рилски спортист Петър Георгиев не скри, че е много щастлив от класирането на неговите момчета за Финалната четворка в Балканската лига. Вчера самоковският тим се наложи над Раднички и с две убедителни победи, е един от отборите, които ще спорят за трофея в първото издание на надпреварата.

„И аз мисля, че успехът на Рилски спортист е страхотен. Аз се занимавам с баскетбол от 35-40 години и не си спомням български отбор да е повеждал на сръбски с 40 точки разлика, това е нещо страшно. Наистина, настроението бе еуфорично, но всички са здраво стъпили на земята, не летят в облаците,” заяви за Гонг Георгиев.

За шансовете Самоков да приеме Финалната четворка „Всички се надяваме, че ще ни дадат домакинство на Финалната четворка, нашите условия са най-добрите. Самоков е страхотно място, освен за баскетбол, и за развлечения, и за възстановяване.”

По въпроса за точката от наредбата, която праща Рилски спортист почти сигурно срещу Суислайън Таково, един от най-добрите отбори в Лигата „Не знам тази точка защо е вкарана в тази наредба и дали ще остане така. Но ако остане – който го е страх от мечки, не ходи в гората. Тази година с всички се борим, играем като равни с равни, побеждаваме отбори с много по-сериозен бюджет и име. Няма да се предаваме, каквото и да се случи. Но не мисля, че е правилно, по-правилно бе да играем срещу македонски отбор.”

Ще иска ли Рилецо отмяна на тази точка „В понеделник имаме среща с ръководството на Балканската лига, там ще говорим за домакинството, и за наредбата. Тепърва ще се изясняват нещата, мисля, че има какво да се коментира с ръководството.”

За премиите и финансите „Ние не сме клуб, който разполага с огромни финансови възможности, но аз каквото съм обещал на състезателите, съм го изпълнил. Те знаят момчетата, и аз съм много доволен от тях, такива момчета много рядко се срещат. Разбира се, че ще има финансови стимули, но не сме говорили за това. Каквото мога, и каквото ми позволяват силите, го правя за тях.”

Амбициите на Рилски спортист „Апетитът идва с яденето, ние не си поставяме мегаломански цели, дай боже, да се класираме колкото може по-напред. Нямаме поставени цели, да стане отборът шампион, или втори, или трети, просто играем на максимума на възможностите си във всеки мач и каквото се случи.”

Как се прави толкова добър колектив „Наистина много трудно се прави такъв колектив, най-вече се прави с едно взаимно разбирателство между състезатели, треньори, ръководство, мисля, че това е разковничето. Повечето от момчетата играят заедно от пет-шест години и повече, а другите, които ги привличаме, са хора, които не идват с основна цел парите, а искат да станат баскетболисти, и аз им осигурявам необходимите условия за това.”