Босът на една от най-големите мениджърски агенции в Европа Лучано Капикьони коментира по повод желанието на национала Филип Виденов за смени агентите си, че баскетболистът все още има договор с „Интерперформансис”.

„Той има действащ контракт и трябва да го изпълнява. Вече говорих с него, ще говорим и като пристигна в София. Интерес към Филип има, но той трябва да е търпелив, защото се завръща след контузия”, заяви Капикьони за Гонг.

Мениджърът пристига на 21-ви януари в София, за да се срещне с президента на ЛукОйл Академик Валентин Златев, представители на други тимове и неговите играчи у нас. На въпрос дали решението на Виденов е било изненада за него, Капикьони отговори:

„Първо – да, беше изненада за мен, защото смятам, че свършихме добра работа за него. Второ – Филип не чете договора си както трябва, защото той не може да прекрати контракта, който има с нас още една година, така че не знам за какво говори.

- Говорихте ли с него или някой от вашите представители?

- Ами, да, но не мисля, че той разбира. Трябва да си прочете договора, защото не може да смени агенцията до следващата година.

- Планирате ли да говорите с него, когато дойдете в България?

- Да. Аз говорих с него вече, но ще го направя и когато дойда в България отново.

- Знам, че го харесвате като играч от преди. Защо според вас се стигна до тук?

- Ами определено никак не разбирам, защото последния път, когато го доведох в Болоня за преглед на крака му при специалист д-р Лели всичко беше наред. Обядвахме, вечеряхме заедно, говорихме си за бъдещата му кариера. Един месец по-късно той ми казва или по-точно аз разбирам, че иска да смени агенцията. Това не може да го направи и аз го информирах за това. И второ – казах му, че съм много изненадан, тъй като защо тогава дойде в Болоня, за да говори с мен за следващата година, а е имал идея за тази промяна. От тази гледна точка това не е много професионално и точно затова бях много изненадан. Обичам хората да ми казват какво мислят в очите, ако имат проблем.

- Това, което си мислим тук, че може би не е бил доволен от това, че все още няма нов клуб. Може би това е част от обяснението?

- Да, но какъв тим. Първо - той иска да ни уволни преди да се е възстановил напълно, защото знаете, че до декември той не можеше да играе. И второ – поставя ни в ситуация, която ни причинява доста проблеми, защото, когато говорим с даден клуб, а ние го правим се оказва, че друг агент също им се обажда, а това причинява доста проблеми да му намерим нов отбор. Спомнете си, че той беше контузен и не аз съм го контузил, а той се контузи, когато беше с националния. Ние го защитавахме в Севиля, за да е всичко наред със застраховката му. Защитавахме го да получи сумата, която искаше, когато пожела да прекрати договора си със Севиля, защото той искаше да скъса контракта. Той искаше да прекрати договора. Ние го съветвахме да не го прави, заради контузията, защото е глупаво да късаш договора си, когато си контузен.

- Мислите ли, че може да си промени мнението, когато говорите с него тук в София?

- Но какво решение, той все още е в договорни отношения с „Интерперформансис”.

- Тогава може би след този разговор ще знаете как да реагирате в бъдеще?

- Ами моята реакция е много проста – той има договор с „Интерперформансис” и той трябва да го уважава, както ние уважаваме договора си с него. Освен това има предложения за него, както например вчера от Милано. За мен няма проблем – играчът има контракт с „Интерперформансис”. Проблемът е негов, не мой.

- Значи има оферти за него така ли?

- О, да, има оферти със сигурност.

- Казахте Италия?

- Преди два дни имаше предложение от Бейкьоз, но го отхвърлихме, защото беше глупаво. Има няколко възможности в Италия една, от които Удине, а другата Милано, така че със сигурност има възможности. Филип се връща след контузия, така че трябва да разбере, че трябва да има малко търпение, за да отиде в добър отбор, а не където и да е. За мен най-голямата грешка, която направи е да прекрати договора си със Севиля, а това не беше в наша полза, защото както знаете договорите трябва да се уважават.”

Представителят на „Интерперформансис” за България Йорго Патапатиу също коментира желанието на Филип Виденов да прекрати договорните си отношения с агенцията: „Филип е много качествен баскетболист и му пожелавам да е здрав, за да играе добре. Такива неща се случват в нашия бизнес, но съм изненадан, че се случва с Филип. Винаги сме давали 110% от усилията си, за да му помагаме. В отлични отношения сме. Наистина такива неща са се случвали и друг път, и играчите са се връщали в „Интерперформансис”. Същото очаквам да стане и с Филип, защото вратата ни е отворена за него. Направили сме всичко възможно за него.”