Президентът на Балкан Ботевград Иван Гавалюгов изрази увереността си, че отборът му ще постигне победи и срещи лидерите в българското баскетболно първенство Левски и Лукойл Академик в оставащата част от сезона. „Не знам на кой етап ще е, но съм сигурен, че тази година няма да има отбор, непобеден от Балкан.” заяви той на пресконференция днес.

Гавалюгов изрази задоволство от мястото на тима в края на 2009 година – трета позиция в шампионата, както и от факта, че то е постигнато най-вече с български състезатели. Младият ръководител на ботевградчани също така сподели, че се насочват усилия и средства към детско-юношеската школа, и вече има събрани деца, които тренират с цел до няколко години да подсилят мъжкия отбор.

Иван Гавалюгов обяви, че Балкан ще се цели към участие в Балканската лига догодина. „Имаме силното желание, надявам се да отговорим на изискванията. Все още не сме говорили, тъй като е рано. Догодина ще имаме и по-силен състав,” каза той.

Категоричен бе отговорът на въпроса, дали Георги Младенов може да се завърне в Балкан. „Георги Младенов винаги е добре дошъл в Ботевград. Ситуацията обаче не налага смяна на треньора. Приятели сме, уважавам го безкрайно много, но на този етап, като старши треньор, не стой на дневен ред тази тема,” заяви президентът.

Към клуба няма никакви запитвания от други клубове към баскетболистите на Балкан.

От общината са обещани 100000 лева за баскетболния отбор, като до момента са получени 34 хиляди, очакват се още 16 хиляди до края на годината, а през следващата се чакат останалите 50 хиляди. Бюджетът на Балкан е около 300-350000 лева, за настоящата спортносъстезателна година.

Иван Гавалюгов предупреди, че старата зала в Ботевград не отговаря по никакъв начин на изискванията, който ФИБА налага от 2010 година. Съоръжението обаче трудно може да бъде реконструирано, а хвърлените пари биха възлизали на сума, достатъчна и за нова зала. Следващата година ще бъде представен проект за нова зала, който вече е готов, изготвен безвъзмездно от архитект Весела Маркова.

„Мисля, че не ни трябва още много като пари, и малко като селекция ни трябва, да са играем съществена роля в разпределението на медалите,” завърши Гавалюгов, който определи за цел на Балкан полуфинал – трето или четвърто място в крайното класиране.