Провеждането на финалите от държавното първенство при юношите до 18 години стана факт благодарение на спонсорството от страна на двамата близнаци Калоян и Деян Иванови. Това стана ясно на пресконференция във Варна, на която освен двамата баскетболисти, присъстваха още заместник председателят на БК Черно море Симеон Варчев и изпълнителният директор на клуба Борислав Ташев. От страна на варненския клуб изразиха специални благодарности към близнаците за техния жест. Калоян и Деян Иванови още веднъж заявиха, че причината за отсъствието им от националния отбор е една единствена: натрупаната умора и травми. Всичко останало са само спекулации. И двамата разкриха, че през новия сезон ще сменят клубната си принадлежност.

„Спонсорирането на нашия клуб от двамата близнаци продължава. Освен че проявиха човешки добродетели преди 2-3 месеца, сега финалите на държавното първенство при юношите до 18 години се провеждат благодарение на тяхната помощ. Ако не бяха те, ние нямаше да участваме. Турнирът струва 7000 лева. Такъв жест, какъвто те направиха, не ми се е случвало да видя досега”, сподели заместник председателят на клуба Симеон Варчев. По отношение липсата на двамата близнаци в националния отбор, Варчев заяви: „Имах среща с Барчовски и Глушков. И двамата разбраха ситуацията с близнаците. Играят много нестандартен баскетбол. Определено ще липсват. Идеята в националния отбор бе играта да се върти около тях. Сега ще се променя схемата”.

„Радвам се, че можем да помогнем. Този клуб ни е дал всичко. За нас е чест и радост. Ние сме тръгнали от тук. Като бивши състезатели се радваме да помогнем с каквото можем”, пък каза Калоян Иванов, а по отношение националния тим той добави: „Националният отбор за нас е място, в което сме се развивали дълги години. Играем без почивка толкова време. Не сме толкова млади - на 26 години вече. Натрупаха ни се умора и травми, от които се надяваме да се възстановим. Тези два месеца ще възстановявам. Догодина живот и здраве отново ще се върнем в националния отбор. При мен - проблемите са с ахилесите. Не е вярно, че бойкотираме националния отбор.”

Запитан за бъдещето му в клубния му отбор Аликанте, Калоян отвърна: „Клубът ни е в тежко състояние. Все пак успяхме да завършим. Въпрос на време е да се обяви фалит. По всяка вероятност няма да остана в този тим. Имам оферта от испански отбор. Агентът ми е по-ентусиазиран да продължа кариерата си в Русия. Ако офертите са близки, съм готов да прежаля парите, за да остана в Испания. Не смятам, че ще ни се случи да играем в един отбор с брат ми.”

„Надявам се за в бъдеще и други състезатели да помагат, както го сторихме ние”, коментира Деян Иванов, който е състезател на италианския Монтегранаро. Запитан за шансовете на националния ни тим да се пребори в евроквалификационната ни група, Деян коментира така: „В група с Азербайджан, Люксембург, Швеция и Германия трябва да се преборим за второто място. Имаме възможност да се класираме. Групата ни е преодолима. На нашата позиция има двама състезатели - Александър Янев е единият от тях”. По отношение бъдещето си Деян каза: „ Аз лично няма да съм в Италия. Вероятно ще играя в клуб в Източна Европа.”