Баскетболният Рилски спортист кандидатства за организиране и провеждане на Държавните финали за подрастващи – юноши, момчета до 12 години, девойки, кадетки, момичета до 14 години и момичета до 12 години със специално писмо до Управителния съвет на родната федерация.

„Кандидатстването за домакинства на тези финали не е самоцел за БК Рилски спортист - нашето желание е да бъдат предоставени възможно най-добри условия за състезатели, треньори, длъжностни лица, гости, публика. За да може всеки да покаже максимума от това , на което е способен. Особено е важно за БК Рилски спортист, а надяваме се и за БФБ, заключителните състезания в най-горната възраст – юноши, да бъдат проведени при възможно най-добри условия.

Считаме, че с въвеждането в експлоатация на Зала „Самоков” и най-високите изисквания за организация и провеждане на европейски състезания за подрастващи могат да бъдат изпълнени. Арена „Самоков” е една от малкото зали в страната, които могат да предложат условия, близки до тези в развитите баскетболни страни в Европа.

БК Рилски спортист е доказал през последните 7 - 8 години възможностите си за организация на баскетболни състезания.

Към 13.05.2008г. БК Рилски спортист официално е получил решението на СТК за домакинство гр. Варна на турнира за кадети (въпреки, че едва в края на този ден приключиха и последните мачове от зоналните първенства). Анонсирани обаче бяха домакинства и на други финални турнири”, е част от написаното в молбата на клуба от Самоков.

„Особено неприемливо за БК Рилски спортист ще бъде неопределянето на Самоков за домакин на финалния турнир за юноши (04.-08.06.2008г.), въпреки подробно представената оферта, с възможно най-добрите условия за провеждане на финални състезания. Спряганият за евентуален домакин – гр. Варна, е с големи традиции в баскетбола, вярваме – и с бъдеще. Условията в Зала „Христо Борисов”, предлаганото настаняване и храна обаче са далеч от изискванията за състезания от най-висок ранг.

Коректните взаимоотношения, както между водещите баскетболни клубове в България, така и между тях и БФБ, изискват детайлна оценка и обективен анализ при вземане на важни решения, които са свързани с развитието на подрастващите.

Ето защо очакваме от БФБ обективни и далновидни решения.

Вярваме, че водещ мотив при вземането на подобни решения от страна на органите на БФБ, ще бъде единствено бъдещето на българския баскетбол”, се казва още в писмото до българската централа подписано от председателя на БК Рилски спортист инж. Петър Георгиев.