Баскетболният Балкан Ботевград привлече втори американец в състава си след гарда Донтей Джордан, съобщават от клуба. Това е 23-годишният Тахуан Ейджи. Той е висок 206 см. и играе на позиция крило. Роден е на 1 януари 2000 г. в Чикаго, а след това продължава колежи в Тексас и Ню Йорк.

Новото попълнение идва в Балкан от първа дивизия на колежанското първенство в САЩ NCAA, където носи екипа на елитния Айона (Ню Йорк). Преди няколко месеца начело на отбора застана селекционерът на Гърция и бивш наставник на Панатинайкос Рик Питино.

В последния сезон крилото записва средно по 14.7 точки, 7.2 борби и 3 асистенции със средно по 32 минути на мач. Две години поред американецът е избиран в идеалния отбор на конференция MAAC. Тахуан печели с Айона два пъти и своята конференция.

Ейджи израства в Чикаго, където има щастието да се докосне лично и да тренира до някои от най-големите звезди на НБА като Антъни Дейвис, Дуейн Уейд и Дерик Роуз.

В първата си година в гимназията Ейджи играе и срещу Джабари Паркър. 25-годишното крило завършва гимназия Хайд Парк в Чикаго с рекордни показатели от 20 точки и 12 борби средно на мач.