Група бизнесмени, лица твърдящи, че са измамени от благодетеля на баскетболния ЦСКА Емил Коен, който загина в автомобилна катастрофа във Франция, се усъмниха в смъртта му и смятат, че инцидентът е възможна инсценировка.


„Физическите и юридически лица, засегнати от измамите на “Коен Груп” изпратиха официално писмо до Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Министерство на правосъдието, Бюро по финансово разузнаване, Главна прокуратура, Посолство на Република България във Франция, Посолство на Република Франция в България, Европол и Интерпол”, така започва специалното писмо разпратено до медиите, в което се посочват и исканията на съответните фигури.

Въпросното изявление идва четири дни след гибелта на Емил Коен и Владимир Федяев и три дни след като на 25-ти в понеделник „червените” съобщиха, че са получили потвърждение от Външно министерство за смъртта на Емил Бояджиев – генерален мениджър на БК ЦСКА и Владимир Федяев – президент на БК ЦСКА. В министерството са получили писмо от консулската служба на България в Париж, с което се потвърждава, че загиналите в катастрофата в неделя сутрин са г-н Бояджиев и г-н Федяев.

Роднините на двамата са в Париж, като се очаква телата на жертвите на катастрофата да бъдат разпознати в най-скоро време от роднините на Коен и Федяев. Едва след това ще стане ясно дали работата на полицията ще продължи. Не се знае и кога телата ще бъдат транспортирани до България.


По-рано тази седмица се появи и информация, че двете катастрофи, които Коен и Федяев претърпяха в рамките на една седмица във Франция са озадачили местните власти и прокуратурата е задействала разследване на причините за инцидентите.

В писмото на представящите се за измамени от Коен се настоява компетентните органи спешно да се намесят относно следното: „Да бъде извършена съдебно-медицинска експертиза, която да включва ДНК-анализ за разпознаване и безспорно изясняване на самоличността на откритите в катастрофата тела. Да се направи разследване дали така организираната дейност на Емил Бояджиев и Владимир Федяев не предполага една добре подготвена престъпна група, действаща не само на територията на Република България, но и в международен план. Да се установи гражданството на двамата.”


Твърди се още, че „До момента са известни щети на обща стойност над 7.5 милиона лева, които са нанесени на засегнатите фирми представяни от Динко Пенев, Владимир Михайлов чрез Величко Александров, Винсент Ромбаут и бизнесмена Кольо Начев Колев.”

И всичко това на фона на огромната въпросителна за спасението на баскетболния ЦСКА…