Нов Управителен съвет бе избран на Общото събрание на българската федерация по баскетбол. След преизбирането на Георги Глушков, който бе единственият кандидат за президент, който предложи и членовете за новия Управителен съвет.

Той ще включва 11 души – президента на БФБаскетбол и 10 члена. Гласувано бе предложението на Георги Глушков в УС да няма повече от един представител на клуб.

„Имаше много упреци за избора на Управителен съвет през годините. Мислех, че няма да има проблем, ако членовете са представители на един клуб. Новият Управителен съвет ще е съставен от бизнесмени, представители на медиите и ще има баланс между малките и големите клубове“, коментира Геопги Глушков.

Ето и избраните членове на УС на БФБаскетбол: Александър Александров, Иван Ценов, Иван Чолаков, Константин Папазов, Красимира Банова, Милен Велчев, Петър Георгиев, Ради Минчев, Тодор Иванов и Тодор Стойков.

По време на Общото събрание Георги Глушков направи отчет за работата на Управителния съвет за изминалия период от последното общо събрание. Той отбеляза доброто финансово състояние на федерацията, наличния резерв и изпълнението на бюджета за годината по план.

Глушков отбеляза увеличаване на броя отбори при най-малките – за смесени отбори от момчета и момичета до 8 години - от 9 през миналата година на 34 тази. Той подчерта и нарасналия брой на българските международни съдии и проектите, осъществени от БФБаскетбол за годината.

Президентът алармира и за сериозни проблеми в българския баскетбол. Пример за тях е незадоволителното представяне на националните отбори за подрастващи в европейските първенства тази година. „При всички подрастващи стигнахме едно дъно. Илюзията, че в последните 5 години сме на границата между Дивизия А и Дивизия В се оказа лъжлива. Заблуждавах се. Показахме, че не сме готови, макар много да ни се искаше да не е така. Лъснаха крещящи слабости във физическата подготовка, мотивацията, индивидуалните технически качества, продължават негативните тенденции в дисциплинарно отношение. Трябва да имаме по-висок стандарт за националните отбори“, коментира Георги Глушков.

Той описа и насоките, в които трябва да се работи при подрастващите, като подчерта и изводите от работата на Младежката комисия към БФБаскетбол.

От името на Контролния съвет доклад изнесе Валентин Лазаров, който също не спести критики към състоянието на баскетбола. Доайенът помоли да бъде освободен от задълженията си в Контролния съвет на БФБаскетбол. Общото събрание утвърди нов Контролен съвет в състав: председател Добринка Манева (БК Зограф Трявна) и членове Юлия Стоянова и Стихомир Стоянов.

Глушков благодари и на дългогодишния председател на Арбитражната комисия Людмил Нейков, който също помоли да бъде освободен от поста си. ОС гласува нов състав на комисията: Председател - Иван Вълканов, и членове - Юлия Боянова, Борислав Чилингиров, Камен Каменов и Янко Георгиев. Стихомир Стоянов пък бе избран и за председател на Комисията за финансово подпомагане на дейността на клубовете.

Главният счетоводител на БФБаскетбол Красимира Петрова представи пред делегатите финансов отчет за миналата година. Бюджетът за 2017 г. е в размер на 2 110 000 лева.