За четвърта поредна година ФИБА-Европа и Спешъл Олимпикс Европа инициира Европейска баскетболна седмица. България също ще е част от кампанията през тази година и от 24-ти ноември до 2-ри декември и у нас ще има баскетболна седмица.

От ръководството на българската федерация в лицето на изпълнителния директор Иван Ценов обявиха старта на инициативата „Аз подкрепям Спешъл Олимпикс” и в следващите два кръга от мъжкото първенство баскетболисти и съдии ще играят със специални зелени ленти, а спорната топка символично ще бъде хвърлена от някой от атлетите със затруднения.

Баскетболистът на ЦСКА Людмил Хаджисотиров-Удо ще е посланик и лице на кампанията. „Вярвам, че именно чрез спорта и по-специално чрез баскетбола тези хора могат да се интегрират в обществото”, заяви Удо.

„За първи път се опитваме да скочим в нещо, което ФИБА вече прави четвърта година в Европа. Баскетболната общност на Стария континент домакинства на Спешъл Олимпикс. Всеки фен е ценен за нас. На първо място колективните спортове са важни, защото създават възможност за общуване, а и изискват взаимодействие. Трябва да си партнираш с някой, което би имало голямо психологическо въздействие върху нашите атлети. Първо ще стартираме със съвместни отбори – не само от атлети със затруднение”, сподели националният директор на Спешъл Олимпикс България Христо Христозов.

„Във всеки спорт голямата цел е да има добър национален отбор. Това създава стимул атлетите да се стараят да попаднат в него. Добър стимул за развитие. Но също така е важно да успеем през 2009-та година да направим регионални турнири, национална верига и така повече от 200 млади хора с увреждания да практикуват спорт. Пътека се прави камък по камък. Тази година темата на баскетболната седмица е набиране на треньори. Ние ще направим специален семинар. Установихме добро партньорство с Търновски университет. Мечтата ни за тази баскетболна седмица е да направим клиника по баскетбол с нашия посланик Людмил Хаджисотиров и да срещнем нашите атлети с реални, истински професионални треньори”, добави още той.