Управителният съвет на баскетболната ни федерация ще се събере във вторник, за да реши каква ще е схемата на квалификациите за А-1 и формата на първенствата при мъжете и жените.

Последният срок за подаване на заявки за участие изтече днес, като при мъжете има 12 клуба, който са внесли документите си за висшия еталон и депозит от 20 000 лв. или съответната банкова гаранция. При жените желаещите за А група са 8 тима, като те трябваше да се бръкнат с по 10 000 лв., но сред тях очаквано поне до момента не е носителят на титлата и Купата от миналата година – ЦСКА.

Баскет-шефовете ще обсъждат провеждането на бъдещия шампионат на базата на броя на отборите, които са подали заявки.

Засега сигурно място в елита имат Лукойл Академик и Спартак Плевен, тъй като двата тима представят България в евротурнирите.

Така десет тима ще спорят за шест места в А-1. Освен отборите, които и през миналия сезон се подвизаваха в първата дивизия – Левски, ЦСКА, Черно Море, Балкан, Рилски Спортист, Дунав 2007, Тунджа Ямбол и Спартак МВР, в квалификациите ще се включат и Славия и Сливен.

Четирите отбора, които не намерят място в А-1 ще се присъединят към съставите, подали заявки за А-2 - Черноморец, Черно море 2, Видабаскет, Дунав, Алвина, Стара Загора и Своге.

При жените има 8 заявки за А1 – на Лукойл Нефтохимик, НСА, Берое 2007, Славия, Рилски спортист, Дунав Еконт, Монтана 2003 и Левски. Само русенки няма да играят квалификации, тъй като те единствени ще представят страната в Европа. За А2 ще отпаднат два отбора, които ще се присъединят към Тони 7, Севлиево, Овъргаз Академия и Черно море Одесос.