Управителният съвет на БФ Баскетбол взе доста любопитно решение по време на днешното си заседание в София.

Федерацията намали броя на позволените картотекирани чужденци в отбор, но не направи никаква промяна в броя на чужденците, които могат да бъдат на терена едновременно.

Вместо петима, в тимовия лист вече ще може да има записани само по четирима играчи при мъжете, и три при жените, които нямат право да играят  за Националния отбор на България или имат право да играят за  Националния отбор на България, но са придобили българско гражданство по натурализация.

Всеки един от тези четирима обаче ще може да играе във всеки един момент от мачовете от НБЛ, както и досега, и остава правилото само един българин да е задължително на терена.

Всеки клуб ще има право да картотекира последователно през спортно-състезателната 2014/2015г. не повече от общо 7 чуждестранни състезатели за мъже и не повече от общо 5 чуждестранни състезателки за жени.

Въпреки че е стъпка в посока даването на шанс на младите български играчи да се развиват, оставането на същия брой чужденци едновременно на терена надали ще промени особено ситуацията поне в предстоящия сезон.

Управителния съвет още прие решението на НБЛ за създаването на Борд на НБЛ и избирането  на Петър Георгиев за Председател на Борда, като го упълномощава да  да изпълнява всички функции на Главния мениджър на НБЛ до приемането на Устройствен правилник на НБЛ, в който ще бъдат определени правомощията и задълженията на Председателя на Борда на НБЛ.
 
УС прие отчета за дейността на Съдийската комисия и Треньорската комисии към БФБ. Освен това бе решено да се създаде комисия от 7 члена, която да изработи програма за работа с подрастващите в българския баскетбол. Комисията ще бъде в състав Росен Барчовски, Иван Евстатиев, Симеон Варчев, Сашо Везенков, Любомир Минчев, Ненад Петрович и Георги Глушков.

В решенията, оповестени от централата, също така не става ясно, дали има някакви действия относно поисканата от няколко члена оставка на шефа на съдиите Стефко Станев.