Българската федерация по баскетбол обяви най-добрите играчи, треньор и съдия за 2018 година на превърналата се вече в традиция "Баскетболна вечер". Церемонията се проведе в хотел "Рамада" в София. Най-заслужилите бяха определени след анкета, в която участваха журналисти, треньори и капитани на отбори в НБЛ и А група мъже и жени. За Номер 1 при жените, играещи в чужбина, очаквано беше определена Борислава Христова, която прави фурор в НСАА с екипа на университета Вашингтон Стейт. 

"Огромна благодарност за хората, които са гласували за мен. За мен е изключително голяма чест и гордост. Искам да пожелая на хората в българския баскетбол да продължават да работят устремено и уверено, никога да не се отказват, защото вярвам, че в българския баскетбол все още има някаква надежда", каза от САЩ Христова.  Гласове получиха още Диана Войнова и Ива Костова.

Очаквано при мъжете, играещи в чужбина, за най-добър беше избран Александър Везенков, който играе за Олимпиакос. За номер едно при дамите, играещи в България, с 53% от гласовете беше определена Христина Иванова от Монтана 2003. Гласове получиха и съотборничките й Цветомира Шаренкапова и Димана Георгиева, както и изгряващата звезда за 2017 година Гергана Иванова. С точно 50% от гласовете

Божидар Аврамов беше определен за най-добър баскетболист, играещ в България. Той изпревари в анкетата Александър Янев, Димитър Димитров, Златин Георгиев, Йордан Бозов, Николай Маринов, Станимир Маринов и Христо Захариев. Интересно е, че Станимир Маринов намери място в две класации - за най-добър в чужбина и за най-добър в България. В избора на треньор номер 1 за 2018 година гласове получиха шестима специалисти. С 50% селекционерът на националния мъжки отбор Любомир Минчев получи приза за трета поредна година. Той изпревари в допитването Константин Папазов, Александър Дяковски, Людмил Хаджисотиров, Галин Стоянов и Стефан Михайлов.

В своя анкета Съдийската комисия определи за номер 1 за 2018 година Мартин Хорозов. Пловдивчанинът не присъства на церемонията, тъй като беше в Африка за мач от квалификациите за Световно първенство. За Изгряващи звезди на 2018 година бяха обявени лидерите на националните отбори за девойки и юноши - Ивана Николова и Цветомир Чернокожев.

Националната Баскетболна Лига обяви победителя в играта на FANMANAGER - "Любим баскетболист на феновете". За поредна година призът заминава за Плевен. След Александър Груев и Константин Коев, тази година Любимец на феновете е гардът на Спартак Николай Маринов. 

От НБЛ определиха за най-прогресиращ млад играч в първенството Мартин Йорданов от Черно море Тича. По традиция бяха почетени и заслужили ветерани и доайени, които наскоро са чествали юбилеи - Богомил Чанев, Стойка Иванова, Ваня Дерменджиева, Славко Димитров и Стоян Славов.

Определени бяха и най-добрите в BGO Software лига и победителите са: Регион ИЗТОК - Димитър Янчев (Светкавица, Търговище), Регион ЮГ - Вангел Илиев (Хебър, Пазарджик), Регион ЦЕНТЪР - Найден Найденов (Баш Мечките, Велико Търново) и Регион ЗАПАД - Симеон Ценов (Спортни Настилки Зум Дизайн, София). При жените за най-добра беше определена Християна Тотева от УНСС.