Нов проект за развитие на минибаскетбола в училищата и детските градини в София представиха президентът на БФБаскетбол Георги Глушков, вицепрезидентът на федерацията Иван Ценов, Татяна Георгиева, председател на Комисия за децата, младежта, спорта към Столичен общински съвет. Инициативата бе подкрепена и от ФИБА в лицето на Радмила Търнър.

Проектът е насочен към 5, 6-годишни деца (IV, V група в детски градини) и деца от 1 до 4 клас. Заниманията са напълно безплатни, а програмата ще премине в няколко етапа  - първият включва обучение на преподавателите със специален модул „Мини баскетбол”. След това ще се провеждат занимания 5 седмици по 2 пъти на седмица, а в последния етап ще се проведе баскетболен фестивал, в който ще участват всички занимаващи се, съобщава официалният сайт на родната федерация по баскетбол.

Програмата е отворена за неограничен брой деца и училища,а кандидатстването може да стане чрез заявка до Столична Община. В нея много да участват баскетболните клубове от София, както и състезатели като доброволци.  От страна на БФБ за осъществяване на програмата ще отговаря Марио Андреев.

"Идеята ни чрез програмата освен да бъдат намерени талантливи деца и те да заобичат спорта, а те да се запалят по спорта, защото след това остават завинаги фенове. Искаме да работим и в тази насока. Смятам, че по този начин ще помогнем на децата да вървят в правилни път и още в най-ранна възраст да се запознаят с това какво е двигателна активност и работа в екип”, заяви Ценов.
 
"Изключително щастлива съм, че вчера беше подписана официално програмата за развитие и от ползотворното сътрудничество с БФБ”, заяви Татяна Георгиева от страна на Столична Община. 

”Това е начинът – да си партнираме, за да можем да направим по възможно  най-добрия начин така, че децата да се запознават от най-ранна възраст с правилата на играта, да се събуди в тях интереса и да спортуват с удоволствие. През 2016 година Столична Община реализира проекти на детско-юношески школи по баскетбол в София на стойност около 50 000 лева. Следващата година се надявам да имаме повече заложени средства и повече клубове да участват. Това е начинът, когато ние подпомагаме тези клубове, те да си вършат, както трябва работата. Да открият талантливите деца, за да можем след това да се радваме на успехите им, защото имаме изключително талантливи деца. Надявам се и много дечица да играят с удоволствие баскетбол в свободното си време и по този начин да запалим любовта им към спорта, защото той възпитание и е здраве за тях”, завърши Татяна Георгиева.

Президентът на БФБ Георги Гушков заяви, че новата програма е стъпка, която се предприема още през миналата година и се надява тя да бъде пример и за по-големите градове в България. 

 "Тази програма е еволюция на това, което се опитахме да направим миналата година. Искахме да направим минибаскетбол от 1 до 4 клас между много училища в София. Успяхме да направим турнир, но не успяхме да постигнем тази масовост, която искахме. Сега има програма с обучение на учители, деца и накрая турнир. Първият ни опит беше да направим турнир. Тук е и ролята на Столична Община, която може да популяризира програмата. Тя може да бъде пример на по-големите градове в България. Там, където ми се иска да популяризираме баскетбола и със съдействието на Общината", коментира Глушков.

Радмила Василева - Търнър от ФИБА Европа сподели, че тези тип сътрудничества са много важни в тенденциите на спорта. „Във всеки спорт се работи така вече. Едно време се започваше с 12-годишни, всички ние сме започнали горе долу на тази възраст да се занимаваме активно със спорт. но вече има т.нар мини дисциплини, в които се работи с 5-6-годишни. Когато баскетболните специалисти отидат при талантиво дете на 12,13 години, вече е доста късно,защото то е пристрастено към друг тип игра. ФИБА ще подмогне проекта с лектори", каза Радмила Василева - Търнър и добави:

"Сега животът е друг. Имаме интернет и много други забавления. Младите хора не изпитват удоволствието от физическия живот и като че ли се е позагубил. От страна на ФИБА Европа имаме доста сериозен поглед върху това и сега работим в момента върху промяна на правилата, които съществуват съвместно с училища и детски градини. От ноември, декември ще има един нов ресурс специално за тези специалисти в моя роден град София. Надяваме се, че това знание ще се разрасне в цяла България".