Българската федерация по баскетбол взе няколко важни и интересни решения на Управителния си съвет, който се събра днес. След като приеха Наредбата за Купата на България, управниците на родния баскетбол решиха още да дадат на още една телевизия правото да излъчва срещи от Националната баскетболна лига. До момента единствено БНТ предаваше двубоите, но сега и Канал 3 също може да показва баскетбол.

Любопитно е предстоящото учредяване на турнир за „Купата на предизвикателството”, като форматът и календарът ще се уточнят до 20 декември 2009 г. след консултации с потенциалните участници. Предложението на БФБ е да се състои от четирите отбора от А група с най-високо класиране и първите четири отбора от Младежката лига.

Въпреки непрекъснатите разговори за това как баскетболните срещи трябва да се разминават като час с футболните срещи в България, за да се привлекат повече фенове, БФ Баскетбол увеличи таксата за промяна на часа и тя вече е 100 лева. Когато даден клуб пожелае по установения ред промяна на дата и/или час поради заетост на залата с друго мероприятие, искането е необходимо да бъде придружено от официален документ, потвърждаващ проявата, издаден от висшестоящата организация или учреждение – организатор на мероприятието.

Има и специални нови правила за това, кога се отлагат мачове заради заболяване на състезатели.

Една от най-важните промени бе в член 52 от правилника и гласи: „Дисциплинарната комисия и/или УС на БФ Баскетбол имат право заедно или поотделно: При особено тежки нарушения, да налагат наказания за дисциплинарни прояви, включително с лишаване от състезателни или длъжностни права за определен брой срещи или за период от време;

При повторна проява и/или при изключителни случаи, могат да увеличават санкциите в размер до двоен размер от предвидените максимални наказания;”.

Към това бе прибавен и текст, засягащ приятелски срещи с назначени от БФ Баскетбол рефери:

„При всякакви приятелски срещи и турнири, обслужвани от органи на БФ Баскетбол, да разглеждат евентуалните дисциплинарни прояви в тях съгласно изискванията на настоящия Дисциплинарен правилник и при нужда, да налагат предвидените в него наказания».

Днес бяха приети и нови членове на Дисцилинарната комисия – Любомир Борисов – бивш треньор на клубни и национални отбори по баскетбол и Иван Вълканов – адвокат с опит в областта на спортното право.

Друг много любопитен момент бе и решаването да се създаде група на оценителите на съдийството в НБЛ мъже, която се състои от 6 до 8 човека и ще изпълнява следните функции: да прави независима оценка на всички съдии в срещите на НБЛ за мъже по европейски критерии. Съставът на тази група ще бъде предложен на Президента на БФБ за одобрение до 30 ноември 2009г. Ще бъде изработен от СК Правилник за работата на оценителите както и система за използване на информацията от техните доклади в срок до 07.12.2009г. След избора на групата, всички оценители трябва да проведат заседание за уеднаквяване на критериите и евентуално да се проведе допълнително обучение за работата им. Ефективно работата на оценителите трябва да започне от 9 януари 2010г. като разходите за издръжката на оценителите ще бъде поета от НБЛ за мъже. Хонорарът на оценителят ще бъде еднакъв с този на дежурния представител.