Българската федерация по баскетбол реши да накаже баскетболиста на Левски Ростислав Диков за една година за употребата на канабис. Младият гард бе лишен от състезателни права до следващия февруари на Управителния съвет на централата днес.

Диков даде положителна проба за наличие на забранени вещества в организма му след дербито с ЦСКА на 6 февруари.

Въпреки предварителните очаквания за наказание от шест месеца, БФБ реши да използва Диков за назидание на останалите спортисти и наложи суровата санкция.

Наказанието трябва да бъде одобрено и от Националната антидопингова комисия, преди да влезе в сила.

Наказанието може да се счита за извънредно и по европейските, и по американските стандарти в баскетбола. Както Гонг посочи, в НБА санкцията за първо провинение е порицание. В Европа пък наказват до няколко месеца.

„Наказанието е до 6-ти февруари включително. Националната антидопингова комисия, която има право да го одобри или не. Случаят е по-особен. Не става дума за тежък допинг, но понеже е първи случай, всички млади баскетболисти трябва да знаят, че това се наказва сурово. Обяснението на състезателя клони натам, че не е използвал канабисът за подобряване на спортните му постижения и моли за снизхождение”, коментираха президентът на централата ни по баскетбол Атанас Тонев и изпълнителният директор Иван Ценов.