Лукойл Академик записа 15-та победа от началото на сезона в НБЛ. „Студентите” не срещнаха големи проблеми и победиха Ямбол у дома със 102:65. Шампионите водеха през целия мач и в края се поздравиха с победа със , съобщава bulgarianbasket.com.

Срещата започна много резултатно, като за две минути Ямбол поведе с 6-7. Домакините обаче веднага взеха преднина и не я изпуснаха до края на мача. Бързо разликата скочи до 7 точки, но само две минути преди края на първата част тя бе намалена до 2, 18-16. Играчите на Лукойл обаче изиграха силно тези последни две минути и поведоха с 28-20.

Най-малката разлика през втората част бе 7 точки. През цялото останало време домакините имаха комфортна преднина, която ту беше двуцифрена, ту падаше под 10 точки. В един момент тя бе стигнала до 14, но гостите успяха да я намалят до 7 четири минути преди края на полувреме. Отново обаче, както и през първата част последните минути бяха по-силни за домакините и те се оттеглиха на почивка с преднина 55-39.

Малко преди края на полувремето се случи и нещо куриозно. При 26 секунди до края и топка за Лукойл Академик, домакините стреляха в последната секунда на атаката, но не успяха да уцелят коша. Вместо времето да бъде спряно то продължи да тече и полувремето завърши. От щаба на Ямбол обаче оспорваха това и двата отбора бяха върнати от съблекалнята, за да играят тези 2 секунди, в които обаче не се случи нищо.

Малко след почивката гостите намалиха пасива си до 13 точки, но пък след това разликата скочи за първи път над 20 точки, 63-42. Ямболии обаче не се отказаха и се опитаха да намалят пасива си. Те свалиха до 15 точки малко преди края на третата част, но повече не успяха и Лукойл водеше сък 74-56.

Последните десет минути останаха само, за да бъде фиксиран крайният резултат. Разликата мина 20 точки в началото, но гостите бързо я намалиха до 16. След това обаче домакините вдигнаха много темпото и вкараха 14 поредни точки, като разликата стана 30 за първи път в мача. Последните минути се доиграха спокойно и Лукойл спечели нова победа в първенството.

Двама играчи отбелязаха по 21 точки при днешната победа на шампионите. Втори пореден силен мач изигра Чавдар Костов който вкара 21 точки, а освен него и Уили Дийн завърши със същия точков актив. Христо Николов добави 13, а Перо Антич направи дабъл дабъл - 12 точки и 19 борби, като направи и 6 асистенции.

За гостите от Ямбол с 15 точки и 7 асистенции завърши Станислав Говедаров, 11 вкара Златко Гоцевски, а 10 Юлиян Радионов.

В следващия кръг на 6 март Лукойл Академик ще гостува на Спартак в Плевен в последен мач и за двата тима преди финалите за Купата на България. Ямболии пък ще играят отложен мач със Спартак в неделя след лагера на националния отбор, а след това на 6 март ще посрещнат и Евроинс Черно море.