От Националната баскетболна лига оповестиха своето решение във връзка с подадената контестация по повод нарушението на правилника в мача за Суперкупата на България между Берое и Лукойл Академик.

Претенциите на шампионите бяха, че в момент от втората част отборът от Стара Загора е играл с петима чужденци на полето, което не е позволено от правилниците. Това е станало при смяната на Александър Янев.

Поради това те искаха преиграване на двубоя. Такова обаче няма да има, а Берое ще трябва да плати глоба в размер на 2 хиляди лева.

Ето и обяснението на решението на НБЛ:

Във връзка с подадената контестация по повод на нарушение на Наредбата на НБЛ за сезон 2016/2017г., по време на срещата за Суперкупа на България, провела се на 17.09.2017г между отборите на БК "Лукойл Академик" и БК "Берое"  и по повод на чл.74.2 (По време на игра, на терена трябва да има минимум 1 състезател, който има право да играе за Националния отбор на България и не е придобил българско гражданство по натурализация) и 74.3 (За нарушение на чл.74(2) се налагат описаните в чл.40.45 на ДАП наказания) се налага имуществена санкция на БК "Берое" в размер на 2000 лв, спрямо разпоредбите на чл.40.45 от Дисциплинарно-административния правилник на НБЛ, които гласят:

 

За допускане на момент, в който на терена по време на игра няма минимум 1 състезател, който има право да играе за Националния отбор на България и не е придобил българско гражданство по натурализация (отговорността е на старши треньора) се налагат следните наказания:

а) При установяване на първо нарушение по време на мача- техническо нарушение на старши треньора, принудителна смяна и глоба ;

б) При установяване на второ и всяко следващо нарушение по време на мача принудителна смяна и глоба;

в) При установяване на нарушението след мача, глоба;

г) За всяко следващо нарушение през сезона, глобата се удвоява.